woensdag 29 maart 2023

Magie. The LVE live in de huiskamer, 26 maart 2023

foto: Wout de Natris
Een zondagmiddag in Haarlem. Het is opvallend fraai weer. Alle voorspelde regen viel elders. Drie auto's rijden voor, uit Antwerpen, vol met apparatuur, die allemaal op een paar vierkante meter moet worden geplaatst. Met halsbrekende toeren lukt het alle bandleden om op hun plaats te komen. De band speelt zich warm, stelt het geluid in, met een echte geluidsman. Het is veel te hard voor zo'n kleine ruimte en dan gaat de bel voor het eerst.

Langzaam maar zeker loopt het huis vol. Rond de 30 gasten en maar heel weinig afzeggingen. Dat is ook wel eens anders. Wat voor een muziek gaan we naar luisteren?, was een veel gestelde vraag. Niemand kende de band vooraf, met de uitzondering van de vijf aanwezige leden van de band Sweetwood, die al een aantal jaar met veel goesting het nummer 'Love When You Don't Want It' covert. Hoe die vraag te beantwoorden? Vlak voor aanvang wist ik het. Tijdens de brunch kwam het nummer 'Sad Sad Songs' voorbij. "I like the sad sad songs ... I like the moody shit I write". En dat is de sleutel tot het antwoord. Vrijwel alle songs hebben een melancholische inslag. Een soort weemoed die het beste in de band naar boven brengt. Vrijwel alle songs dragen dit kenmerkende element in zich. Overigens doorgaans zonder somber te zijn. Het lijkt een mindset die goed past.

Lead gitarist Bert was ziek en kon zo niet bij het eerste optreden van The LVE sinds de lockdowns zijn. Dat was jammer voor hem. Gelukkig kwam de band wel en speelde de pannen van het dak af, aangemoedigd door een publiek dat steeds enthousiaster werd. En terecht. Er hebben alle vele acts in deze woonkamer gestaan, maar deze zondag waren we getuige van een next level ervaring. Het gaat goed worden, mailde zanger-gitarist Gerrit vooraf. Hij schreef geen letter te veel. Het was zo mooi en goed.

foto: Wout de Natris
Het enorm leuke aan een huisconcert is de intimiteit. Dit maakt het mogelijk om zowel de band als heel het publiek te observeren. De interactie die ontstaat tussen beide, de kleine conversaties, maar bovenal de mate waarin de muziek toeschouwers raakt en wat dat met de band doet. Dat alles zat wel goed. "Mag ik de WAV voor mijn radioprogramma"?, was zo'n spontane reactie. Of na afloop, "hoe heet dat nummer? Het is ook wel wat voor de band". Lessen in Vlaams en de mogelijke Nederlandse vertaling samen vinden.

The LVE heeft geen groot repertoire, maar wel een kwalitatief hoogstaand oeuvre. Er werd een goede dwarsdoorsnede gespeeld van alle drie de platen. Bovendien gingen een paar nummers in première, die heel veel belovend zijn. Van alle gespeelde nummers zit 'Sad Sad Songs', nu twee dagen later, nog in mijn hoofd. En dat ondanks een persoonlijk hoogtepunt. Karen en ik mochten in de toegift 'Love When You Dont Want It' zingen. Het nummer was al voorbij gekomen in een prachtige versie.

foto: Wout de Natris
Wat direct opviel, was hoe goed het geluid stond ingesteld voor de band. In de kamer was het al perfect, maar ook op het podium. Complimenten voor Jeroen, de geluidsman, zijn volkomen verdiend. We hebben het gedaan. Verbaasden een deel van het publiek. Dank, The LVE, want dit was echt een kippenvel moment. Dat realiseerde ik me pas tijdens de solo van Gerrit: we mogen dit doen. Dankzij een filmpje dat werd opgestuurd durf ik te zeggen, 'ja, ik kan zingen'. Van Karen wist ik dat al.

Volkomen ten onrechte haal ik de aandacht weg waar die hoort. The LVE speelde een geweldig concert en verdient een veel groter publiek. Daar was iedereen het over eens. Het applaus dat klonk in de huiskamer was, zonder overdrijven, nog nooit zo lang, inclusief een staande ovatie. Sara, Gerrit, Rienk, Thomas en Joes, heel erg veel dank voor deze ervaring en ik hoop dat jullie als er nieuw werk is nog eens terug willen komen. Maar nog meer hoop ik dat het Patronaat inderdaad volstroomt. Jullie verdienen het!

Wout de Natris


Je kunt de muziek van The LVE hier luisteren en bestellen:

https://thelve.bandcamp.com/album/the-lve


Hier de video van Sweetwood zangers met The LVE:

https://youtu.be/1asuIRMDV5g

1 opmerking:

  1. Wout, je hebt geen woord teveel geschreven. En jullie verrassingsoptreden aan het eind was niet alleen voor jullie een kippenvelmoment! Ik denk dat dat voor iedereen gold! En de sfeer was inderdaad uniek!

    BeantwoordenVerwijderen