Madi Diaz koos op haar vorige album nog vol voor de pop, maar omarmt op het ontroerende breakup album History Of A Feeling vol overgave de Amerikaanse rootsmuziek met hier en daar een stevige uithaal.
Madi Diaz kende ik vooral van naam, maar echt veel indruk maakte ze nog niet met haar vooral met pop en rock gevulde albums, al was er incidenteel een fraai uitstapje richting Amerikaanse rootsmuziek. Die Amerikaanse rootsmuziek staat centraal op haar nieuwe album, waarop een gestrande liefdesrelatie centraal staat. Het melancholische History Of A Feeling klinkt vaak als een vergeten folkalbum van een aantal decennia geleden, maar producer Andrew Sarlo laat het album hier en daar ook prachtig ontsporen met rauwe gitaren. De mooie en emotievolle stem van Madi Diaz past zich prachtig aan en kan zowel ingetogen als gepassioneerd klinken. Het levert een prachtig album op.
De carrière van de Amerikaanse singer-songwriter Madi Diaz is een wonderlijke. Ze is opgeleid aan het prestigieuze Berklee College Of Music en koos in eerste instantie voor een logisch bestaan als singer-songwriter, maar toen ze eenmaal in Los Angeles was neergestreken ging ze vol voor de pop. Haar in 2012 verschenen debuutalbum Plastic Moon bevatte een wat wispelturige mix van van alles en nog wat, maar op het in 2014 verschenen Phantom was Madi Diaz getransformeerd in een popprinses, die zich bij voorkeur omgaf met pompeuze elektronica en beats.
Phantom liet absoluut horen dat Mia Diaz een getalenteerd songwriter en een prima zangeres is, maar in muzikaal opzicht vond ik het album nauwelijks interessant. Het deze week verschenen History Of A Feeling verschilt van Phantom als de dag verschilt van de nacht. Weg zijn de beats, weg is de elektronica en weg zijn de eindeloze flirts met wat eendimensionale pop.
Op haar nieuwe album keert de tegenwoordig vanuit Nashville opererende muzikante terug naar de Amerikaanse rootsmuziek en levert ze op het eerste gehoor een tijdloos folkalbum af, dat ook in de late jaren 60 in de heuvels rond Los Angeles gemaakt had kunnen worden. Bij iets nauwkeurigere beluistering hoor je iets anders, maar daarover later meer.
History Of A Feeling is een breakup album en het is er een van het klassieke soort. Direct vanaf de eerste noten slaat de melancholie zich als een klamme deken om je heen en maakt de Amerikaanse muzikante je deelgenoot van haar verdriet en woede. Madi Diaz kiest hierbij vaak voor sobere klanken van akoestische gitaar en piano, waarbij ze klinkt als een folkzangeres uit het verleden, maar History Of A Feeling is ook voorzien van een eigentijds tintje.
Hiervoor verantwoordelijk is producer Andrew Sarlo, die we kennen van Courtney Marie Andrews, Bon Iver en Maggie Rogers, maar natuurlijk ook van Big Thief. Andrew Sarlo houdt het geluid op History Of A Feeling vaak intiem en sober, maar hij kleurt het geluid op het album zo nu en dan ook voller in met atmosferische elektronica of met verrassend stevige gitaren. Het voorziet het album van veel dynamiek en intensiteit.
Die dynamiek en intensiteit hoor je ook in de stem van Madi Diaz, die prachtig ingetogen en gevoelig kan zingen, maar het af en toe ook uit kan schreeuwen, waarbij de melancholie en woede met veel kracht uit de speakers komen. Ik had niet veel met de popprinses Madi Diaz, maar ze blijkt op History Of A Feeling een zeer getalenteerd singer-songwriter, die je makkelijk meesleept in de ellendige periode die ze de afgelopen jaren doormaakte.
De ingetogen songs op het album zijn sterk vanwege de mooie en emotievolle stem van de muzikante uit Nashville, maar het zijn de uitbarstingen in de instrumentatie en de zang die van History Of A Feeling een bijzonder album maken. Wanneer de gitaren naar een uitbarsting toe werken, neemt de woede het over van het verdriet en schakelt Madi Diaz niet alleen met haar stem, maar ook in haar teksten een tandje bij.
Woede en verdriet liggen dicht bij elkaar, waardoor de sfeer steeds kan omslaan in de songs op History Of A Feeling, wat het album voorziet van veel kracht. Ik hoop dat Madi Diaz op haar nieuwe album haar geluid eindelijk heeft gevonden, want van albums als History Of A Feeling wil ik er nog wel een paar. Indrukwekkend.
Erwin Zijleman
No comments:
Post a Comment