woensdag 13 januari 2021

Plastic Bouquet. Kacy & Clayton and Marlon Williams

Kacy & Clayton en Marlon Williams maakten samen Plastic Bouquet en maken flink wat indruk met een fraaie mix van stijlen, een bijzonder trefzekere instrumentatie en vooral geweldige vocalen.

De drie albums die Kacy & Clayton tot dusver hebben gemaakt vond ik alle drie jaarlijstjeswaardig en ook de albums van Marlon Williams bevielen me zeer. Het Canadese duo en de Nieuw-Zeelandse muzikant zoeken op het precies twee jaar geleden opgenomen Plastic Bouquet de samenwerking en dat pakt verrassend goed uit. In muzikaal opzicht vloeien de genres die de drie muzikanten hebben omarmd prachtig samen en ook in vocaal opzicht blijken de stemmen van Kacy Anderson en Marlon Williams prachtig bij elkaar te passen. De jaarlijstjes waren eind vorig jaar voor het grootste deel al opgemaakt, maar Plastic Bouquet misstaat hier zeker niet in.

Kacy Anderson en Clayton Linthicum zijn neef en nicht en groeiden vlak bij elkaar op in Wood Mountain Uplands, een klein dorp in de Canadese provincie Saskatchewan. De twee ontdekten al snel een gezamenlijke liefde voor de muziek en traden met enige regelmaat samen op. Dit veranderde toen Clayton Linthicum koos voor de band The Deep Dark Woods, maar uiteindelijk kwam ook Kacy Anderson weer in beeld en was het duo Kacy & Clayton geboren. 

Het leverde de afgelopen jaren met Strange Country (2015), Siren’s Song (2017) en Carrying On (2019) drie uitstekende albums op. Toen de Nieuw-Zeelandse muzikant Marlon Williams deze albums hoorde was hij zo onder de indruk van met name de stem van Kacy Anderson dat hij het tweetal het voorstel deed om eens samen te werken. De Nieuw-Zeelandse muzikant verruilde in december 2018 het zonnige Christchurch in Nieuw-Zeeland voor het ijskoude Sasketoon in Saskatchewan, waar Plastic Bouquet werd opgenomen. 

Het leek me op voorhand een wonderlijke combinatie. Bij Kacy & Clayton denk ik aan muziek die is beïnvloed door country en zowel Britse als Amerikaanse folk, terwijl ik Marlon Williams ken als een crooner in de traditie van bijvoorbeeld Roy Orbison of zelfs Elvis Presley. De combinatie van het Canadese duo en de Nieuw-Zeelandse muzikant pakt echter verrassend goed uit. 

Plastic Bouquet opent als de andere albums van Kacy & Clayton met een folky song die wordt gedragen door de geweldige stem van de Canadese zangeres, voor mij een van de beste rootszangeressen van het moment. In vocaal opzicht domineert Kacy Anderson nog even, maar in muzikaal opzicht krijgt de muzikale kruisbestuiving vrijwel onmiddellijk vorm met de jaren 50 en 60 invloeden die ook in het solowerk van Marlon Williams zo duidelijk hoorbaar zijn. 

Het is in eerste instantie een voorzichtige kruisbestuiving, maar wanneer ook de Nieuw-Zeelandse muzikant zich nadrukkelijk laat horen, is onmiddellijk duidelijk dat de prachtige stem van Kacy Anderson fraai kleurt bij de al even mooie stem van Marlon Williams. Kacy Clayton betovert me ook op Plastic Bouquet weer met grote regelmaat of zelfs vrijwel continu, maar ook de bijdragen van Marlon Williams zijn van hoog niveau en als de twee elkaar naar grote hoogten tillen is kippenvel niet ver weg. 

Zowel Marlon Williams als Kacy & Clayton maken normaal gesproken muziek die herinnert aan een ver verleden en ook de muzikale samenwerking tussen het Canadese duo en de Nieuw-Zeelandse muzikant had ook een aantal decennia geleden gemaakt kunnen worden. Als Plastic Bouquet een aantal decennia geleden was gemaakt, was het inmiddels al lang uitgegroeid tot een klassieker, want wat is dit album goed. 

Met twee zulke mooie stemmen is het logisch dat de instrumentatie niet heel overdadig is ingekleurd. Het is een instrumentatie waarin akoestische gitaren de basis leggen, maar gelukkig mag Clayton Linthicum zo nu en dan fraai uitpakken met zijn elektrische gitaren. 

De samenwerking tussen Kacy & Clayton en Marlon Williams lag al een tijdje klaar op de plank, maar het is veel meer dan een aardig tussendoortje. Met Plastic Bouquet zetten zowel Marlon Williams als Kacy & Clayton flinke stappen en leveren ze een album af dat zeker niet onder doet voor hun eigen albums, integendeel zelfs. Wel zuur voor een ieder die zijn jaarlijstje al had opgemaakt, want ook Plastic Bouquet was er een voor dit lijstje.

Erwin Zijleman

Je kunt Plastic Bouquet hier luisteren en bestellen:

https://kacyandclayton.bandcamp.com/


of luister naar onze Spotify Playlist om uit te vinden waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten