maandag 15 mei 2017

Gather live. Birds of a Feather en Jara Holdert

Op vrijdag 19 mei is de derde aflevering van Gather live. Na het mooie optreden van The Wanderer en het ontwapenende optreden van No Ninja Am I april jl. is het de beurt aan de Amsterdamse singer-songwriter Jara Holdert en het Zwitserse duo Birds of a Feather. Wat kunnen we verwachten in het oude V&D gebouw in Haarlem?

Birds of a Feather releaste recentlelijk haar nieuwe EP 'Rise Up', volgend op hun eerdere EP 'Light Up', uit 2016. Ze staan beide op Spotify. Amy McKay en Ryan Lean zingen en spelen samen in delicate arrangementen die iemand toestaan om uiterst relaxt te luisteren naar hun nummers. Enerzijds kan een liedje klinken alsof het zo uit de kerk is weggelopen, terwijl anderzijds het volgende een beschaafde pop rock song is. Voeg daarbij een song die klinkt als het een intro is voor een nummer vol EDM beats, die natuurlijk niet komen, en het beeld is wel compleet. Birds of a Feather is een gevarieerde band, die niet bang is om haar nummers geheel verschillend in te kleuren.

Dit maakt het lastig om vergelijkingen los te laten. Het voert te ver om te zeggen dat het duo een eigen geluid heeft gevonden. Daarvoor gebeuren er teveel verschillende dingen. Het hokje beschaafde pop staat zeker wijd open, maar dat vertelt het verhaal maar ten dele. In de samenzang schuilen hints richting country, in de muziek voorzichtige elementen naar veel modernere muziek. 'Home' is een gedragen song, maar de atmosfeer maakt het nummer ronduit spannend. Diverse keyboards doen hun ding op de achtergrond en creëren zo een eigen wereld onder 'Home'.

Live verwacht ik prachtige samenzang van Birds of a Feather over zacht gitaargetokkel heen. Intieme momenten in licht gevarieerde nummers die zorg dragen voor een mooie luisterervaring.

Jara is een singer-songwriter uit de residentie. Op You Tube vond ik een paar solo nummers, die mij de impressie gaven met een naar jazz neigende singer-songwriter te maken te hebben. Dat klopt ook. Zij studeert jazz zang.

Op Soundcloud trof ik nog een aantal nummers aan. Het startte met nummer dat meer indie klonk, met een bandbegeleiding. Jara Holdert's stem is nogal hoog, een beetje zoals Joni Mitchell, dus dat moet je liggen. Zodra 'Sorrow' begint te spelen, is de vergelijking geen vage referentie meer. Het had mij kunnen foppen. Als vervolgens een Astrud Gilberto achtig nummer begint, is duidelijk dat Jara net zo veelzijdig is als Birds of a Feather. Ook zij is niet voor een sound te vangen. Haar stem moet je liggen, merk ik. Maar 'To Like You' vangt mij met zijn fraaie opbouw en prettige referenties.

Met deze twee artiesten moet het aankomende "huiskamer" concert in Gather opnieuw een interessante bijeenkomst worden. Veel mooie liedjes van twee totaal verschillende artiesten.

Wo.

Deuren open om 19.30 uur. Meer informatie vind je hier:

https://www.haarlemmarketing.nl/uitagenda/overzicht/2278063272/gather-live-jara-birds-of-a-feather

Je kunt hier luisteren naar 'Rise Up':

https://www.youtube.com/watch?v=9yDMHhLVdN0

Nummers van Jara staan hier op Soundcloud:

https://soundcloud.com/listentojara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten