donderdag 13 september 2012

Roxy Music. Roxy Music

Veertig jaar geleden hoorde ik 'Virginia plain' voor het eerst op de radio. Een single van een nieuwe band: Roxy Music. Een vreemd en gejaagd nummer, met mysterieuze geluiden, een saxofoon en een zanger die toch wel erg apart zong. Iets heel anders dan ik gewend was. Niet veel later lag de single in huis. Het duurde nog jaren voordat ik een elpee in huis had van de band (of van bijna welke band dan ook).

Anno 2012 is Roxy Music weer beroemd om zichzelf, maar jarenlang toch voornamelijk als "de (vroegere) band van Bryan Ferry". In het kader van het 40 jarige jubileum zijn alle elpees van toen digitaal opgepoetst en in een cd box uitgebracht. Terugkijkend stel ik vast dat de band eigenlijk maar 10 jaar actief is geweest, met daarin nog een hiaat van drie jaar waarin de band niet meer bestond. In die periode zijn eerst vijf studioplaten uitgebracht en een live album en daarna nog drie, waarna Ferry definitief zijn (vaak zeer saaie) solocarrière voortzette. Dat is het eigenlijk, 1972-1982. Daarna verschenen er nog stapels verzamelplaten en toert de basis van de band, Ferry, gitarist Phil Manzanera en saxofonist Andy MacKay, met een zekere regelmaat

Inmiddels is Roxy Music een legendarische band, geroemd om hun vernieuwing van de popmuziek. De band waarin Brian Eno, tegenwoordig veel meer bekend als producer van o.a. Talking Heads en U2, maar op twee platen meespeelde. Er staan een aantal hits op hun naam, die iedereen die iets van popmuziek weet, kent: 'Love is the drug', 'Avalon', 'Dance away', 'Oh yeah', 'Jealous guy'. De band is echter veel meer dan dat.

In de komende weken gaan we daarom terug in de tijd. Erwin Zijleman heeft alle reguliere elpees nog eens onder de loep genomen en doet hier rapport van. Zelf zal ik 'Viva!' onderweg bespreken.

Er is nog iets waar Roxy Music zijn faam mee verkreeg. Gaande weg deze serie, die eens per week voorbij gaat komen zal dit wel duidelijk worden. Eerst de muziek. Erwin, ....

Wo.Je kunt hier naar 'Virginia plain' luisteren. (Live met Brian Eno!)

Het begint allemaal in 1972 met het titelloze debuut van Roxy Music. De in 1971 door zanger Bryan Ferry opgerichte band heeft inmiddels een min of meer vaste samenstelling en vormt een bont gezelschap met bijzondere en vaak botsende persoonlijkheden. Zanger Bryan Ferry heeft een duidelijke voorkeur voor meer conventionele muziek, terwijl zijn tegenpool Brian Eno met zijn elektronische impulsen nadrukkelijk de grenzen opzoekt. Gitarist Phil Manzanera voorziet het geluid van de band vervolgens van koude en grillige gitaarlijnen, terwijl saxofonist Andy MacKay juist zorgt voor warme klanken. Dit alles heeft zijn weerslag op de muziek van de band. Het debuut van Roxy Music klinkt anders dan alle andere muziek die tot dat moment is gemaakt en integreert op unieke wijze invloeden uit de arty rock, soul, pop, glamrock en avant garde. Invloeden van The Velvet Underground gaan hand in hand met invloeden van The Beatles. Invloeden uit de soul en de grote Britse en Amerikaanse crooners worden moeiteloos gecombineerd met de eigenzinnige pop van David Bowie of de complexe progrock van King Crimson. De door Peter Sinfield (King Crimson) geproduceerde plaat trekt onmiddellijk de aandacht door de single Virginia Plain, maar ook de andere tracks, waaronder ware parels als Re-make/Re-model, If There’s Something en 2HB worden snel omarmd door een grote schare muziekliefhebbers. De opvallende styling van de band en de bijzondere platenhoes (die de trend zou zetten voor de volgende platen van de band) doen de rest. Veertig jaar na de oorspronkelijke release is het debuut van Roxy Music nog altijd een bijzonder fascinerende plaat. Het is een plaat met een wat onevenwichtig karakter en ook zeker een aantal wat zwakkere momenten, maar het is ook een plaat die alles heeft wat een legendarische debuutplaat moet hebben. De meeste new wave muziek die aan het eind van de jaren 70 en het begin van de jaren 80 op zou duiken, zou niet zijn gemaakt zonder het debuut van Roxy Music, maar de plaat vormt ook de basis voor de onbetwiste meesterwerken die zouden volgen, waaronder de prachtige tweede plaat van de band.

Erwin Zijleman

Je kunt Roxy Music hier bestellenof hierGeen opmerkingen:

Een reactie posten