zondag 24 maart 2024

Industrial Consistency. Admiral Drowsy

De Nieuw-Zeelandse muzikant Luke Redfern Scott maakt als Admiral Drowsy hele bijzondere muziek, die zich nauwelijks laat vangen in hokjes en woorden en garant staat voor een fascinerende luisterervaring.

De Nieuw-Zeelandse muziekscene is er een die zich deels onafhankelijk ontwikkeld van de muziekscenes aan de andere kant van de wereld. Dat levert zo nu en dan albums op die totaal anders klinken dan albums uit Europa of de VS. Industrial Consistency van Admiral Drowsy is zo’n album. De muzikant uit Lyttelton laat zich deels beïnvloeden door Britse folk, maar voorziet zijn songs vervolgens van fascinerende klanken. Het zijn over het algemeen donkere en dreigende klanken, wat het album voorziet van een hele bijzondere sfeer. Het is absoluut even wennen aan dit album, maar eenmaal gewend wordt Industrial Consistency echt mooier en mooier.

De uitstekende nieuwsbrief van de Nieuw-Zeelandse muziekwinkel Flying Out Records leverde me ook nu weer een uitstekende tip op. De meeste muziek uit Nieuw-Zeeland die ik tegen kom in deze nieuwsbrief overtuigt me vrijwel onmiddellijk, maar dat was deze week anders. Industrial Consistency van Admiral Drowsy is immers zeker geen makkelijk album en het is bovendien een album dat in een aantal tracks behoorlijk zwaar op de maag ligt. Het tweede album van de muzikant uit het Nieuw-Zeelandse Lyttelton intrigeerde me echter wel onmiddellijk en na wat doorbijten vind ik het inmiddels een uitstekend album.

Admiral Drowsy is het alter ego van muzikant Luke Redfern Scott, die in 2021 debuteerde met het album The Gutter Boy Spectates. Dat album is me destijds niet opgevallen in de nieuwsbrief van Flying Out Records, maar over Industrial Consistency schrijft de muziekwinkel uit Auckland het volgende: “Industrial Consistency adds new colours to the Admiral Drowsy palette, with the label teasing layers of analog synthesisers, down tuned guitars and also touching on long form soundscapes and drones". Keep your fidelity low, and your heads high, and tune into the sounds drifting up from the harbours and hills of Lyttelton.” Het maakte me op zijn minst nieuwsgierig naar de muziek van Admiral Drowsy en die nieuwsgierigheid werd beloond.

Luke Redfern Scott heeft besloten om een flink hoge drempel op te werpen, want Industrial Consistency opent zwaar en donker. In de korte openingstrack worden duistere klanken gecombineerd met de karakteristieke stem van de muzikant uit Lyttelton, die heel in de verte iets heeft van Peter Gabriel. Na de openingstrack die doet uitzien naar meer, trakteert Admiral Drowsy ons echter ruim acht minuten lang op aardedonkere klanken en drones en uiteindelijk ontspoort de postrock achtige en bij vlagen jazzy track volledig met scheurende saxofoons. Absoluut intrigerend, maar nog zo’n track en ik was afgehaakt.

Vanaf dat moment wordt Industrial Consistency echter prachtig. Admiral Drowsy gaat verder met een folky track die wordt verrijkt met fraaie soundscapes en de bijzondere stem van Luke Redfern Scott, waarna ook nog eens bijzondere elektronische impulsen opduiken. De zang is hier en daar wat theatraal, maar dat past uitstekend bij de bijzondere inkleuring van de song. Vanaf dat moment volgen de memorabele songs elkaar in rap tempo op.

Steeds weer verrast Admiral Drowsy met bijzondere klanken, complexe songstructuren en de soms wat hoge zang. Heel af en toe heb ik associaties met Gavin Friday, maar over het algemeen genomen maakt Admiral Drowsy muziek met een duidelijk eigen geluid. Het is donker, dreigend en hier en daar wat theatraal, maar wanneer je eenmaal de schoonheid hebt ontdekt in de muziek van Luke Redfern Scott, die zich in vrijwel alle tracks laat beïnvloeden door Britse folk, laat dit album je maar moeilijk los.

De niet erg toegankelijke tweede track had misschien beter gepast aan het einde van het album, maar verder heb ik niets aan te merken op dit album dat duidelijk anders klinkt dan de meeste andere albums die momenteel worden gemaakt, iets dat je wel vaker hoort op albums die aan het andere eind van de wereld worden gemaakt. Het is zeker niet de makkelijkste tip die ik de laatste jaren van Flying Out Records heb gekregen, maar het is wel een hele bijzondere.

Erwin Zijleman


Je kunt Industrial Consistency hier luisteren en bestellen:

https://admiraldrowsy1.bandcamp.com/album/industrial-consistency

Geen opmerkingen:

Een reactie posten