zondag 15 oktober 2023

Shelter. Alice Phoebe Lou

Alice Phoebe Lou leverde zeven jaar geleden met Orbit een waar droomdebuut af, maar ook al haar volgende albums zijn prachtig, wat ook weer geldt voor het mooie, zwoele en warmbloedige Shelter.

De Zuid-Afrikaanse muzikante Alice Phoebe Lou bestookt ons vanuit Berlijn inmiddels al een jaar of zeven met prachtige albums. Ook haar vijfde album, Shelter, heeft niet veel tijd nodig om te overtuigen, want zeker voor liefhebbers van de muziek van Alice Phoebe Lou voelt het album direct bij de eerste noten aan als een warm bad. Ook op Shelter betovert de Zuid-Afrikaanse muzikante met een zwoele mix van folk, jazz en 70s singer-songwriter pop en imponeert ze met haar prachtige stem. De albums van Alice Phoebe Lou trekken helaas maar weinig aandacht, maar ook haar vijfde album staat weer vol met diamanten, die in de zon van het moment nog net wat feller schitteren.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse muzikante Alice Phoebe Lou timmerde stevig aan de weg als straatmuzikant in Berlijn toen in 2016 haar debuutalbum Orbit verscheen. Het is een album waar ik direct bij eerste beluistering smoorverliefd op werd en het was voor mij dan ook geen verrassing dat Orbit later dat jaar de top 10 van mijn jaarlijstje haalde. Orbit werd in veel bredere kring geprezen en had over aandacht niet te klagen, maar desondanks is Alice Phoebe Lou de cultstatus zeven jaar later helaas nog altijd niet ontstegen.

Aan de kwaliteit van haar albums ligt dat zeker niet, want ook op Paper Castles uit 2019 en op Glow en Child’s Play uit 2021 liet Alice Phoebe Lou horen dat ze geweldige songs schrijft en beschikt over een prachtige stem. Het tweede, derde en vierde album van de Zuid-Afrikaanse muzikante waren misschien wat minder verrassend dan het sensationele debuut, dat ik achteraf bezien helemaal bovenaan mijn jaarlijstje over 2016 zou zetten, maar deden qua niveau zeker niet onder voor Orbit.

Deze week verscheen het vijfde album van Alice Phoebe Lou en ook Shelter had maar heel weinig tijd over om mij te overtuigen. Direct van de eerste noten is er immers de bijzonder mooie stem van de muzikante uit Berlijn. Het is een stem die warm en zwoel klinkt, maar Alice Phoebe Lou zingt ook met veel precisie en legt ook veel gevoel in haar zang. De fraaie zang van Alice Phoebe Lou wordt ook op Shelter weer gecombineerd met aangenaam warme klanken.

Ik heb niet veel informatie over de muzikanten die zijn te horen op het album, maar net als op de vorige albums van Alice Phoebe Lou spelen pianoklanken een belangrijke rol in haar muziek. Het gloedvolle geluid op Shelter wordt verder verrijkt met een subtiel spelende ritmesectie, met lome wolken synths, met warmbloedige gitaarlijnen en volgens mij duikt er hier en daar ook nog een pedal steel op.

Ook op haar nieuwe album slaagt de Zuid-Afrikaanse muzikante er in om haar zang prachtig samen te laten vloeien met de instrumentatie en ook dit keer levert dit tijdloze klanken op. De vorige albums van Alice Phoebe Lou waren niet ver verwijderd van de tijdloze singer-songwriter albums uit de jaren 70 en ook Shelter heeft weer een aangename jaren 70 vibe met extra vleugjes folk en jazz. Aan de andere kant is Alice Phoebe Lou op al haar albums ook een kind van deze tijd en dat is op Shelter zeker niet anders.

Als groot fan van haar muziek is ook Shelter een album dat bijzonder makkelijk verleidt, want wat klinkt het allemaal weer lekker, wat zingt Alice Phoebe Lou prachtig en wat vermaken haar songs geweldig, zeker wanneer de zon ook nog eens schijnt. De kracht van Shelter is misschien ook de zwakte van het album, want ik kan me ook voorstellen dat wanneer je de muziek van Alice Phoebe Lou niet kent, makkelijk blijft hangen bij de conclusie dat dit het zoveelste album is met een aangename jaren 70 vibe. Zelf vind ik de muziek van Alice Phoebe Lou veel beter dan de meeste andere albums in het genre.

Sinds Orbit heb ik een ongelooflijk zwak voor haar muziek en dat wordt bij ieder nieuw album alleen maar sterker. Shelter had van mij wel wat langer mogen duren dan het half uur dat we nu voorgeschoteld krijgen, maar ook het vijfde album van Alice Phoebe Lou is weer prachtig. Met een beetje geluk zie je haar live bij het metrostation Warschauer Straße in Berlijn, maar ook door de speakers thuis is het prachtig.

Erwin Zijleman


Je kunt Shelter hier luisteren en bestellen:

https://alicephoebelou.bandcamp.com/album/shelter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten