maandag 9 oktober 2023

I’d Be Lying If I Said I Didn’t Care. Hannah Georgas

Door de samenwerking met Aaron Dessner op haar vorige album, waren de verwachtingen dit keer hooggespannen, maar Hannah Georgas laat horen dat ze ook zonder topproducer een uitstekend album kan maken.

Iedere keer dat ik luister naar I’d Be Lying If I Said I Didn’t Care van de Canadese muzikante Hannah Georgas vind ik het album weer wat beter en zijn de songs me net wat dierbaarder. Dat had ik niet verwacht toen ik zag dat de muzikante uit Toronto er na de zo geslaagde samenwerking met Aaron Dessner op haar vorige album voor heeft gekozen om haar nieuwe album zelf te produceren. Dat is echter zeker niet ten koste gegaan van de kwaliteit, want Hannah Georgas heeft een prima album afgeleverd, dat een stuk gevarieerder is dan haar vorige album en dat me uiteindelijk beter bevalt dan de met superlatieven overladen voorganger. Echt een heel leuk album dit.

De Canadese muzikante Hannah Georgas was de afgelopen dertien jaar zeker geen vaste waarde op de krenten uit de pop, want van haar eerste vier albums besprak ik alleen het in 2020 verschenen All That Emotion. Dat ik desondanks direct enthousiast opveerde toen ik haar naam tegen kwam in de lijst met de nieuwe albums van deze week, heeft alles te maken met de kwaliteit van haar vorige album, dat ik hoger inschat dan zijn drie voorgangers. Op All That Emotion werkte Hannah Georgas samen met producer en The National voorman Aaron Dessner, die na de samenwerking met Taylor Swift ook prachtig werk leverde voor de muzikante uit Toronto.

In eigen land timmerde Hannah Georgas al veel langer met succes aan de weg, wat haar een aantal JUNO awards opleverde, maar met All That Emotion trok ze, mede vanwege de samenwerking met Aaron Dessner, ook buiten haar eigen vaderland nadrukkelijk de aandacht. Het heeft de lat hoog gelegd voor het nieuwe album van de Canadese muzikante en dat is zoals gezegd deze week verschenen.

Ik had eerlijk gezegd verwacht, en stiekem misschien ook wel gehoopt, dat Hannah Georgas ook voor haar nieuwe album een producer van naam en faam en misschien zelfs wederom Aaron Dessner zou proberen te strikken, maar ze produceerde I’d Be Lying If I Said I Didn’t Care zelf, bijgestaan door haar partner Sean Sroka. Het is een risicovolle stap, maar het pakt wat mij betreft goed uit.

Aaron Dessner drukte bijna drie jaar geleden nadrukkelijk zijn stempel op All That Emotion, met een consistent geluid waarin elektronische en organische klanken fraai samenvloeiden, wat een bijzonder fraaie serie songs opleverde. I’d Be Lying If I Said I Didn’t Care klinkt wat minder consistent dan zijn voorganger, maar laat wel meer van Hannah Georgas horen, wat een verrassend goed album oplevert.

Het album opent met een vol ingekleurde track met een bijzonder randje postpunk. In muzikaal opzicht is het wat eigenzinniger dan de tracks op het vorige album en ook de zang van Hannah Georgas valt me meer op. Op I’d Be Lying If I Said I Didn’t Care laat Hannah Georgas horen dat ze meerdere kanten op kan. In een aantal tracks stort ze zich vol op de elektronica, maar het album bevat ook meer folky tracks.

De muzikante uit Toronto heeft op haar vijfde album het heft weer in eigen handen genomen en ze profiteert flink van de verkregen ruimte. Bij eerste beluistering vond ik het jammer dat het productionele keurslijf van een topkracht als Aaron Dessner ontbrak, maar de vrije geest en experimenteerdrang van Hannah Georgas tillen I’d Be Lying If I Said I Didn’t Care al snel een stuk op.

Het nieuwe album van de Canadese muzikante is een fraai zoekplaatje met invloeden uit meerdere genres en meerdere decennia popmuziek met verrassend vaak een randje postpunk als kers op de taart. Het is een veelzijdig album, maar Hannah Georgas heeft er zeker geen rommeltje van gemaakt. Ze grossiert op haar vijfde album in geweldige popsongs en ze zingt ze met veel overtuiging.

I’d Be Lying If I Said I Didn’t Care is een album waar ik direct vrolijk van werd, maar zeker nu ik het album een paar keer met de koptelefoon heb beluisterd hoor ik steeds meer mooie en bijzondere dingen en durf ik zo langzamerhand wel te beweren dat het nieuwe album van Hannah Georgas zeker niet minder is dan de terecht zo geprezen voorganger. Ik denk zelfs dat ik het nieuwe album beter vind.

Erwin Zijleman


Je kunt I’d Be Lying If I Said I Didn’t Care hier luisteren en bestellen:

https://hannahgeorgas.bandcamp.com/album/i-d-be-lying-if-i-said-i-didn-t-care

Geen opmerkingen:

Een reactie posten