donderdag 19 april 2012

The Black Angels op 9 September 2011 – Poppodium 013 in Tilburg


Na al enkele weken met de thuisinstallatie twee cd’s van The Black Angels beluisterd te hebben, blijkt deze band uit Texas Nederland aan te doen! Feestje dus! Lokatie: kleine zaal van Podium 013 in Tilburg. Kennelijk niet helemaal uitverkocht, want op het laatste moment konden we nog een vierde kaartje bemachtigen, maar eenmaal binnen: volle bak!

In het voorprogramma Night Beats uit Seattle, met een sound die me terugvoert naar de jaren 60. De band geeft zich helemaal, de druppels zweet druipen van het gezicht van de zanger en de gitarist heeft niet genoeg aan alleen het podium. Prima binnenkomer.

Maar we kwamen voor The Black Angels, een psychedelische band, opgericht in 2004, met inmiddels drie cd’s op hun naam.  Deze naam schijnt overigens afkomstig te zijn van een song van de Velvet Underground: The Black Angels Death song.  Dat de lyrics niet altijd even opgewekt zijn laat zich raden, maar er zitten leuke vondsten tussen: how can you tell a wish from a spell…

Het podium is bijna te klein voor alle spullen die meegenomen zijn: diverse gitaren, twee keyboards en overige spullen vakkundig geïnstalleerd door iemand met een mijnwerkerslamp op z’n voorhoofd.
Inmiddels snap ik de klank van de vocals, er wordt vrolijk gebruik gemaakt van vervormers en wel op zo’n manier dat The Black Angels echt een eigen sound hebben opgebouwd.

Het slagwerk wordt verzorgd door een vrouwelijke drummer met heftig zwart opgemaakte ogen, soms bijgestaan door een ander bandlid op percussie.

Van alle drie de cd’s worden nummers gespeeld, waarvan ik Doves (2e nummer van Directions to see a ghost) één van de sterkste nummers vind.  ‘You on the run’ en ‘Bad vibrations’ hebben een groot ‘Doors-gehalte’, een band waar ze ongetwijfeld door geïnspireerd zijn, gezien de teksten en het zinderende keyboardgebruik

Het enige nummer waar ik minder enthousiast van word is Telephone, echt zo’n huppelig sixty soundje, Black Angels onwaardig. Maar waardering bestaat bij de gratie van het contra's.

Het anderhalf uur durende optreden was zeker de moeite waard.  Live is toch altijd anders dan een (gelikte) studio opname, maar wat mij betreft zijn the Black Angels met verve geslaagd.

Voor wie ze niet kent en nu nieuwsgierig is geworden: http://www.theblackangels.com

ReginA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten