dinsdag 26 november 2019

Jas. De Breek

Niet lang nadat Sander van Munster met zijn No Ninja Am I optrad in ons huis, deelde hij een nummer van een nieuw project met zijn volgers. De Breek was daar. De wereld werd nog geruime tijd in spanning gehouden voordat er een officiële, tastbare release werd aangeboden. Die is er nu in de vorm van Jas, een maxi single, waar de schoonheid van af spat.

Dat is niet het enige dat spat. Het glazuur spat van mijn tanden, bij zoveel zoetheid, zoals bij het snoep vroeger op de kermis. Zoals dat snoep, in ieder geval toen, enorm lekker was, zo heerlijk klinkt de muziek en samenzang op Jas.

De Breek is trio bestaande uit David Pino (El Pino & The Volunteers), Sander van Munster en Steef Hupkes (Stanley en de Menzo's). Alle drie gingen zij wonen in Amsterdam-Noord, niet ver van elkaar en besloten aan de oever van De Breek (de Schellingwouderbreek) samen muziek te gaan maken.

Wie naar die muziek luistert, komt binnen een paar seconden tot de conclusie dat deze diep geworteld is in de West Coast folk en pop traditie, zoals die ooit is aangevoerd door Crosby, Stills, Nash (& Young) en tegenwoordig door een Canadese band als Half Moon Run of The Shins. De Breek doet moeiteloos een gooi naar een plaatsje in dit pantheon van grootheden.

Zachte akoestische gitaarklanken, zoetgevooisde synths leggen de basis, waar overheen de drie heren zingen. Stemmen die over elkaar worden gelegd, langs elkaar heen scheren of elkaar versterken. Samen levert dat een aantal prachtige harmonieën op, die in combinatie met de relatief minimale muzikale ondersteuning, een prachtig geheel vormen.

De teksten verhalen, licht melancholiek over de jas van een opa, mijmeringen over de schooltijd met jassen en tassen en vrije middagen. 'Bom' is zo mogelijk een nog mooier nummer dan 'Jas'. Het nummer is minder versierd, maar daardoor in al zijn dromerigheid directer. Het soort nummer dat direct bij mij binnenkomt. Als ik het nummer vergelijk met de laatste plaat van Half Moon Run, dat op de avond van schrijven in een uitverkocht Paradiso staat, dan zijn daarop slechts twee nummers echt beter. De rest heeft een stevige kluif aan 'Bom', 'Jas' en 'Pluizen'. Kortom, er is zeker een toekomst en een publiek van De Breek. Toevallige verhuizingen kunnen tot samenwerkingen leiden die de mooiste dingen opleveren. Jas is daar een prachtig bewijs van.

Wo.

Je kunt Jas hier beluisteren en kopen:

https://debreek.bandcamp.com/releases


of luister naar onze Spotify Playlist en ontdek waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten