woensdag 11 december 2019

5 Jaar Tiny Room Records

Garciaphone door Ab Al-Tamimi
Op zaterdag 30 november jongstleden vierde Tiny Room Records zijn vijfjarig bestaan. Sinds een aantal jaren zijn de banden tussen dit blog en het label, maar vooral de muziek die het label uitbrengt, gewoonweg goed te noemen. Veel releases vonden hun weg naar een recensie en diverse artiesten zijn op zeer uiteenlopende locaties bekeken en beluisterd.

Normaal gesproken was Wo. dan ook van de partij geweest op het feest, maar het zat er door omstandigheden gewoonweg niet in. Wie de lijst van participerende artiesten ziet, weet hoe jammer dat was, maar niets aan te doen.

Het leek ons daarom een goed idee om het feestvarken zelf aan het woord te laten. Labelbaas Stefan Breuer schrijft het volgende over de feestavond.

Afgelopen weekend vierden we het 5-jarige bestaan van mijn label Tiny Room Records. Twee avonden met in totaal tien artiesten verdeeld over De Kromme Haring en Studio Patrick. Een flinke productie met artiesten die speciaal hiervoor overkwamen uit Barcelona, Bordeaux en Luik. Altijd spannend: gaat alles goed, hoe zijn de shows, komt er genoeg publiek op af?

De korte samenvatting is: ja, alles ging goed. Het was zelfs een perfect weekend. Een mooie aanloop ernaartoe met features op 3voor12/Utrecht en in het UIT Magazine. Het publiek kwam uit alle hoeken en gaten van Nederland maar ook uit Berlijn, Chicago en Clermont-Ferrand. Het was druk! Minder usual suspects dan ik had verwacht maar wel veel nieuw volk. De mix van goede vrienden met mensen die overal vandaan kwamen aanwaaien maakte het warm en tegelijkertijd opwindend. Ik schreef het al op de Tiny Room pagina: dit was een eerlijke, echte viering van een anti-kapitalistische community. Dit is dus wat er gebeurt als je muziek en sfeer voorop stelt. Wat een bijzonder, gezellig en hartverwarmend geheel blijft er dan over. Een kroon op de afgelopen vijf jaar, trots dat het gelukt is om samen op deze manier, vasthoudend aan mijn idealen, van al deze prachtige muziek en elkaar te kunnen genieten.

Naked Shortsellers, Ab Al-Tamimi
De shows waren hierdoor extra speciaal. Op vrijdag speelden mijn vader, broer en ik voor het eerst in een jaar weer een paar liedjes samen als The World of Dust. Alex van LOGOUT deed mee op het harmonium en Julien Pras zong (net als op de plaat) het refrein van Hyenas mee. Hierna vond er een bijzondere Howart-performance plaats, waar Anneke een communitygevoel creëerde d.m.v. publieksparticipatie bij het traditionele (en anti-feministische) Daar Was Laatst Een Meisje Loos. Victory Hall bracht me tot tranen met een setje indieliedjes waar ik 15 jaar geleden non-stop naar luisterde (waaronder het briljante lied Tiny Room) en met nieuw werk van de die dag uitgebrachte cassette. LOGOUT verraste met covers van The World of Dust, I am Oak en Queen of the Meadow en natuurlijk ook met zijn eigen gecomprimeerde set. Het podium was open hierna, The Fire Harvest toonde als verrassing hun kunsten en de sfeer was fantastisch.

Op zaterdag nam dit (voor mij) epische proporties aan. Met grote dank aan Arthur voor het geluid in De Kromme Haring en Gibson voor het overnemen van de productie in Studio Patrick. Het eten van De Klub voor 20 man was heerlijk en Thomas was als altijd een fantastische gastheer. Maar het komt niet vaak voor dat je tien kratten bier kado krijgt. Die gingen later op de avond (na de laatste band) in een uur erdoorheen, maar daar komen we later. De avond begon rustig met Garciaphone, waar bij mij de spanning van de avond loskwam. Man, wat was dit prachtig, intiem, intens en goed. Vervolgens rockte Taïfun er in onze volgepakte oefenruimte op los, wat gebeurt er toch veel (moois) in hun liedjes. Queen of the Meadow bracht weer een serene sfeer terug met een van hun mooiste optredens tot nu toe. Breekbaar en overtuigend tegelijk. Hierna speelden we met Combo Qazam een heerlijk losse set, waarna iedereen voor de afsluitende act Naked Shortsellers verzamelde. Daniel & co overtuigden met een punky alt. country set vol eigen materiaal (nieuw en oud) en covers. Goede zet, deze oudgedienden als afsluiter. Hier kwamen de kratten gratis bier van pas en we gingen nog even door met de DJ's van The GNI Collective, trouw het hele weekend achter de draaitafels met toffe rare shit. Er was veel liefde.

Dank aan iedereen voor de aanwezigheid, in je eentje is het ook maar een slappe community. Heel veel dank aan Arthur Duijzers voor het geluid, Ab Al-tamimi voor de kassa en foto's (waaronder deze... wat een talent is het ook), Cees Breuer voor de merch, Don Goean en Cyrill voor de plaatjes, Thomas Geurts en Gijs Van Wiechen voor de gastvrijheid, Gibson Houwer voor alle hulp in Patrick, Anneke Nieuwdorp voor de art zine en neverending support (thuis en in de zaal), Gerard Kollaard voor de foto's en de artiesten voor het spelen: λογκ ουτ, Arno Breuer, Julien Pras, Helen Ferguson, Gerben Houwer, Jacco van Elst, Nicolai Adolfs, Olivier Perez, Gino Wht Miniutti, Boy Ler Utrecht, Leo Meijer...

Stefan Breuer

Je kunt hier meer vinden over de releases op het label:

https://www.tinyroom.nl/

of luister naar onze Spotify Playlist en ontdek waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten