donderdag 19 december 2019

In Je Hoofd. Mevrouw Tamara

In Je Hoofd. Dat is een plaattitel die hoge verwachtingen schept. Maakt Mevrouw Tamara die ook waar? Laten we eerst een stapje terug zetten.

Mevrouw Tamara kwam mijn leven in doordat zij het voorprogramma verzorgde bij de cd presentatie van Elenne May, inmiddels meer dan drie jaar geleden. In de fraaie locatie, een houten kerk in het centrum van Amsterdam, samplede zij zichzelf en bouwde zo haar nummers heel mooi op. Dat alles rond een bijzonder fraai vormgegeven cd boekwerk. 'Zo Lang Mogelijk' en de EP 'Lost In The Forest'.

Nu drie jaar na de bespreking van de EP, is Mevrouw Tamara terug. Volwassener en (nog) serieuzer. Maar ook anders, naast het feit dat ze weer volledig in het Nederlands zingt. In Je Hoofd is geen plaat die relatief makkelijk wegluistert. Daarvoor is hij te zwaarmoedig, maar ook en dat lijkt misschien tegenstrijdig, te vlak. Ook na enige luisterbeurten komt de plaat niet echt tot leven. Het is alsof alle emoties er uit zijn weggesneden. Iets wat op symbolische wijze lijkt te worden uitgebeeld in het portret op de voorkant van deze plaat.

Dat komt niet door de manier van zingen, maar met name door de omlijsting van haar stem. In 'Ruimte' start het album stevig. De alternatieve rock, zo durf ik het zelfs te noemen, spat van de plaat af. De invloed van Spinvis ligt er hier duimendik op, maar werkt volkomen in deze context. Als opener voldoet 'Ruimte' volkomen. Mijn aandacht is direct getrokken en die gaat ook niet weg. In Je Hoofd is immers ook een intrigerend album. Wat zeker helpt, is het album harder afspelen. Het geluid wordt daardoor als het ware uit elkaar getrokken, wat details naar voren haalt, die mij eerder ontgingen.

Mijn eerdere observatie klopt wel als ik 'Zo Lang Mogelijk' nog een keer afspeel. De details in de arrangementen zorgen daar voor een diepere laag in de muziek. Hier ondersteunen zij meer het geheel. Dat neemt niet weg dat er veel zorg besteed is aan het uitwerken van de verschillende nummers. Violen, keyboards, blaasinstrumenten ondersteunen het gitaarspel of pianospel van Mevrouw Tamara. Vaak subtiel gespeeld, zodat zij ook op de achtergrond blijven.

In de teksten zit weinig reden tot vrolijkheid, waarbij de stad "die mij uitkotst" en "een error in je hoofd die zich niet herstellen kan" het meeste indruk maken. Dat eerste kun je nog ontlopen, door te verhuizen, het tweede zit je aan vast voor de rest van je leven. Misschien met pillen te verdraaien naar een andere richting. En daar, dat lees ik althans vaak, komt het vlakke om de hoek kijken, die ik regelmatig bespeur op dit album. En dan komt de kaleidoskopische ontknoping van 'Error In Je Hoofd'. Hier gaat Mevrouw Tamara wel voluit en zwiert en zwaait de muziek als in 'Prikkebeen' of 'Pastorale'. Kortom, het maakt 'Error In Je Hoofd' tot een indrukwekkende song.

Het betaalt zich terug, de tijd de ik investeerde in In Je Hoofd. Een album hoeft niet vrolijk te zijn. Verre van zelfs. Dan openbaart zich hoe 'Sterk' zich prachtig ontwikkelt. Er zit een prachtig vloeiend stuk muziek in het nummer, dat het volkomen tot leven laat komen. Dromerig ontwikkelt de plaat zich verder met zelfs een tegen moderne klassiek aanleunend pianostuk.

En die verwachtingen waarmee ik begon? Ga op zoek en ontdek je eigen stukjes aan zulke mooie muziek op In Je Hoofd. Maak de connectie daar binnen met de muziek en het komt goed. Zeker weten.

Wo.

Je kunt In Je Hoofd hier beluisteren en kopen:

https://mevrouwtamara.bandcamp.com/album/in-je-hoofd


of luister naar onze Spotify Playlist en ontdek waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g


Geen opmerkingen:

Een reactie posten