maandag 15 juli 2019

I Like It Down Here. Will Kimbrough

Will Kimbrough behoort al vele jaren tot de beste gitaristen binnen de Amerikaanse rootsmuziek en laat nu horen dat hij ook als singer-songwriter met de besten mee kan.

Luister naar Alabama (for Michael Donald) en de kans is groot dat je het nieuwe album van Will Kimbrough niet meer wilt missen. De muzikant uit Nashville behoort al heel lang tot de beste gitaristen in het genre, maar maakt op zijn nieuwe album minstens evenveel indruk als singer-songwriter. I Like It Down Here staat vol met lekker in het gehoor liggende songs die binnen de Amerikaanse rootsmuziek een breed palet bestrijken. Natuurlijk springt het snarenwerk van Will Kimbrough eruit, maar ook zijn vocalen en songs zijn van een opvallend hoog niveau. Verrassend sterk album van deze rootsveteraan.

De naam Will Kimbrough komt op deze BLOG met enige regelmaat voorbij. De Amerikaanse gitarist speelt op stapels Amerikaanse rootsplaten die ik hoog heb zitten en hoort wat mij betreft bij de betere gitaristen in het genre.
 
Desondanks komt het solowerk van Will Kimbrough er vooralsnog bekaaid vanaf op de krenten uit de pop. Home Away uit 2002 vond en vind ik een prachtplaat, maar stamt van ver voor het begin van deze BLOG.
 
Het enige album met de naam van Will Kimbrough op de cover dat een plekje op deze BLOG wist te veroveren was tot voor kort het in 2017 verschenen Mockingbird Soul, dat de gitarist, die werd geboren in Mobile, Alabama, maakte met singer-songwriter Brigitte DeMeyer, maar dat was dan ook direct jaarlijstjesmateriaal.
 
Onlangs verscheen een nieuw album van Will Kimbrough en I Like It Down Here bevalt me zeer. Het nieuwe album van Will Kimbrough, die al jaren in Nashville, Tennessee, woont en werkt, opent met een lekker in het gehoor liggende song, waarin natuurlijk prima gitaarwerk is te horen.
 
Will Kimbrough is een gitarist die niet nadrukkelijk op de voorgrond treedt en ook op I Like It Down Here staat het gitaarwerk in dienst van de overigens ook prima vocalen van de Amerikaan. Alle gitaarlijnen die Will Kimbrough om zijn vocalen heen speelt zijn echter wel raak en van een grote schoonheid.
 
De openingstrack van I Like It Down Here is een track die naar meer smaakt, maar het niveau gaat vervolgens alleen maar omhoog. In de tweede track imponeert Will Kimbrough met laid-back en bluesy gitaarspel, dat je direct meesleept naar de moerassen van Louisiana. Het is een track die doet verlangen naar een veranda aan de oevers van de Mississippi, bij voorkeur met een ijskoud biertje binnen handbereik. Will Kimbrough laat in de bluesy track niet alleen horen dat hij een geweldig gitarist is, maar laat bovendien horen hoe veelkleurig zijn geluid is.
 
Na twee prima tracks verwacht je van alles van Will Kimbrough, maar misschien nog niet een van de mooiste en meest indringende tracks die je in tijden hebt gehoord. In Alabama (for Michael Donald) keert Will Kimbrough terug naar 1981 en naar zijn geboortestad Mobile, Alabama. Het is het decor van het lynchen van de 19-jarige Afrikaans-Amerikaanse man Michael Donald door de Ku Klux Klan. Will Kimbrough bezingt deze indrukwekkende gebeurtenis uit het verleden in een song van grote schoonheid. Prachtig ingetogen dobro klanken worden omgeven door gitaaruithalen die goed zijn voor koude rillingen en krijgen extra lading door een fantastisch spelende ritmesectie en gastvocalen van Shemekia Copeland.
 
Het doet wel wat denken aan Daniel Lanois in zijn allerbeste dagen en dat is een associatie die ook opduikt in een aantal tracks die volgen. Will Kimbrough strooit op I Like It Down Here driftig met bijzonder lekker in het gehoor liggende rootssongs, met hier en daar een indringend rustpunt. De muzikant uit Nashville laat horen dat hij als gitarist alle kanten op kan, maar ook qua genres bestrijkt hij een breed palet.
 
Will Kimbrough put op I Like It Down Here uit de archieven van onder andere de blues, folk, country, rootsrock en lome Southern rock en nagenoeg alles dat hij doet is goed en ademt de sfeer van het diepe Zuiden van de Verenigde Staten. Ik heb Will Kimbrough al heel lang hoog zitten als gitarist, maar op I Like It Down Here laat hij horen dat hij ook als singer-songwriter met de allerbesten mee kan.

Erwin Zijleman

Je kunt I Like It Down Here hier kopen:

https://www.willkimbrough.com/store


or listen to our Spotify Playlist to find out what we are writing about:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten