zaterdag 27 februari 2016

Q-Bus, Leiden, zaterdag 29 november 2008: Steve Waitt and Chelsey Lynn LaBate

Op 24 maart 2016 speelt Steve Waitt met band in de Q-Bus in Leiden. Ter herinnering aan een eerder concert daar plaatsen we de recensie uit 2008 nogmaals, ter voorbereiding op 24 maart. De kans is dat het niet veel mooier gaat worden dan dit. Dorus zong het al: "Zorrug dat je erbij bent". Volgende maand volgt de recensie van Waitts nieuwe plaat 'Stranger In A Stranger Land' op dit blog.

De totale stilte van bewondering en enorme kippenvelmomenten bij Steve Waitt, een 32 jarige zanger/pianist/componist uit New York. Alle verhalen rond deze tournee spellen het woord armoede uit, maar zijn muziek en optreden spellen de woorden groot talent uit. Hoe kan het dat een artiest met zo’n mooie cd als Blue Planet op zijn naam, maar 49 betalende bezoekers trekt? Een grof schandaal, beste lezer. Waitt heeft een stem, die een klein beetje ruig is, waarmee hij een enorme strot op kan zetten, maar ook kan ontroeren. In de Q-Bus trad hij op zonder band, alleen achter zijn piano, een enkel nummer met gitaar. Meer was er niet. Waitt durft te vertrouwen op het drama in zijn nummers. Hij durft het aan stiltes te laten vallen tijdens het nummer en niet extra klanken erbij te verzinnen ter opvulling. Nee, echte stiltes. En het publiek was stil. Het enige dat er te horen viel, was het overlopen van de spoelbak achter de bar en het zoemen van de koelinstallatie. Absolute kippenvelmomenten! In het voorjaar komt hij weer naar Europa. Ik zou niet twijfelen, beste lezer, maar gaan. Steve Wiatt gaat geen grote worden, maar ga u er zelf van overtuigen dat hij het wel zou moeten zijn.


Chelsea Lynn LaBate is een lief uitziende jonge vrouw uit NYC, maar eigenlijk Florida, die licht verlegen haar gitaarliedjes speelt. Allemaal rond een eenvoudig motief opgebouwd met poëtische teksten. “Dit gaat over mijn eerste vriendje en zijn boot en de tochten die wij maakten”. Gevolgd door pure poëzie, niet makkelijk te volgen derhalve. Bij de eerste tonen dacht ik: o jee, dit gaat heel lang duren. Hoge stem, net te hoog. Maar niets daarvan, haar ongeveer zeven nummers waren zo voorbij en zeer goed te genieten. Een prima opstap naar Steve Waitt. Zo werd het alweer een zeer bijzondere avond in de Q-Bus.

Wo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten