donderdag 19 september 2019

Magnapop live. Den Haag, Het Paard, Wednesday 11 September 2019

Foto: HareD
In de jaren negentig was Magnapop een cultbandje, dat dankzij hun associatie met onder andere REM – want ook uit Athens, Georgia afkomstig- enige bekendheid genoot, eerst in de Benelux, later UK en in mindere mate in de VS. Zangeres Linda Hopper volgde dezelfde colleges als Michael Stipe, zat in diverse bandjes met hem, hij produceerde ook een album van Magnapop en verleende promotionele diensten. Magnapop speelde ook als voorprogramma in de Monster-Tour van REM.

Het repertoire van Magnapop valt in dezelfde punkrock categorie als onder andere de Pixies, of de Breeders. De vergelijking met de laatste band ligt voor de hand omdat ook Magnapop een zangeres heeft en ook nog een vrouwelijke gitarist (Ruthie Morris). Na omzwervingen, stoppen, hele en halve reünies is de band sinds 2012 weer in originele bezetting, dus met bassist Shannon Mulvaney en drummer David McNair erbij. In 2019 verscheen zelfs een nieuwe cd The Circle is Round.

Hoewel dus redelijk populair in Nederland in de jaren negentig, was de kleine zaal van het Paard maar half gevuld. Magnapop speelde een ruime selectie uit hun oeuvre van vooral korte en krachtige nummers. Dat was leuk, ondanks de vreselijk valse zang van Hopper. Ze excuseerde zich met een verkoudheid, maar ik heb mijn twijfels of dat echt veel uit heeft gemaakt. Gitaar, drums en bas waren prima, maar bleven netjes binnen de lijntjes van de muziek zoals opgenomen op cd. Zij waagden zich slechts aan één improvisatie, die zeer geslaagd was en met name liet zien waartoe Morris niet allemaal in staat is met haar gitaar. Bij het nummer “Mary” werden oudere mannen weer jonge jongens, want er werd zowaar gepogoëd. Al met al: geinig om gezien te hebben. Niets minder en zeker ook niets meer.

HareD


Luister naar onze Spotify Playlist en ontdek waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten