dinsdag 3 september 2019

Jane Willow live. Haarlem, vrijdag 30 augustus 2019

Foto: HareD

De jonge vrouw ging zitten, pakte haar gitaar, begon te spelen en te zingen. Perfecte toonsoort, krachtig doch gevoelig stemgeluid, mooie melodie. Ik was plat. Prachtig. Het ging om het nummer   ‘New Day Rising’. Tweede nummer, zelfde effect. ‘Hands on my Hips’, heet het. Het is ook op You Tube te vinden, waar ze met een band optreedt. Ook mooi. Maar in haar eentje was het verpletterend.

Jane Willow speelde in de huiskamer van Wo. en Karen en iedereen die de kans had om erbij te zijn, maar er toch om de een of andere reden niet was, heeft wat moois gemist. Singer/songwriter te Dublin, maar geboren en getogen in Breda als Janneke van Nijnanten. Had al een aardige muziekloopbaan achter zich, onder andere als straatmuziekante en een jaar als student op de Rock Academie, toen zij op 21-jarige leeftijd naar Ierland ging om zich te verbeteren. Onder andere nadat zij singer/songwriter Damien Rice begon te luisteren. Ook in Dublin was zij eerst straatmuzikante, onder andere op Grafton Street. In een interview met de Irish Times zei ze:’ het was slechts ik en mijn gitaar. Geen versterker, ik zong gewoon. Het voelde als iets waar ik gewoon overheen moest’.

De Ierse muziekcultuur gaf haar kansen en ondanks de moordende concurrentie is Jane in toenemende mate succesvol. Luka Bloom vindt haar liedjes mooi. Optredens solo, of met een band. In zalen en zaaltjes, in voorprogramma’s van (lokale) grootheden, maar ook als headiner, en dus airplay op de Ierse radio. Ze zou ook wel meer bekendheid en optredens in Nederland willen. Dus beste lezer, heb je mogelijkheid om haar te boeken of airplay te bezorgen, of weet je iemand die dat kan, grijp je kans.

Foto: HareD
Jane bracht in 2018 de EP Onward Still uit. Er staan 6 nummers op. Een mooie doorsnede van haar werk, van het emotionele ‘If I Did Love You’, het verstilde ‘Comfort’, tot het het up-tempo en vrolijke ‘Hannah’. Het goede nieuws is dat zij tijdens haar Haarlemse optreden slechts twee nummers van de EP speelde en dus nog meer dan genoeg andere mooie nummers in petto heeft. Vorige single ‘The Fool’ is een lekker folky nummer (te luisteren en bekijken op Spotify, You Tube, etc), terwijl komende single ‘Rise Above it All’ net zo prachtig is als de twee eerste nummers van het concert. Haar prachtige stem komt extra goed uit de verf.

Zij is ongetwijfeld door vele bands en zangers beïnvloed, maar tijdens het optreden gaf zij in het bijzonder hoog op over Leonard Cohen en Fleetwood Mac. In ‘Dreams’ had haar stem ook veel gelijkenis met Stevie Nicks. Ik weet niet of Stevie van de samenzang is, maar Jane duidelijk wel. Meerdere malen werd het publiek opgeroepen mee te zingen, maar eerlijk gezegd vond ik haar eigen zang het mooist.

Op zaterdag 2 november speelt Jane met haar band in Breda, in poppodium Phoenix. Gaat dat zien! 

HareD

1 opmerking:

  1. Ik kan me alleen maar aansluiten bij HareD. Jane Willow kwam, zag en overwon. Ik heb spelden horen vallen, zo aandachtig werd er geluisterd, met na afloop zoveel enorm positieve reacties. Een groot talent dat het verdient om meer gehoord te worden.

    BeantwoordenVerwijderen