zaterdag 23 augustus 2014

Ashes & tangerines. Clara Engel

Clara Engel is een Canadese singer-songwriter, die inmiddels al een jaar of negen respect afdwingt door op totaal onafhankelijke wijze muziek te maken.
 
De uit Toronto afkomstige muzikante brengt haar eigen platen uit en promoot deze ook zelf. Het heeft inmiddels een handvol platen opgeleverd, die allemaal zeer de moeite waard zijn, maar die helaas niet de aandacht kregen die ze verdienden en nog altijd verdienen.
 
De laatste jaren profiteert Clara Engel van de kracht en flexibiliteit van het bandcamp platform en het is ook op bandcamp waar ik twee jaar geleden voor het eerst kennis maakte met haar muziek. The Lovebird’s Throat EP smaakte twee jaar geleden naar veel meer en dat meer is er nu in de vorm van Ashes & Tangerines.
 
Clara Engel kiest in logistiek opzicht haar eigen weg, maar ook haar muziek is eigenzinnig. Dat hoor je direct in de openingstrack Raven. De instrumentatie bestaat in eerste instantie uit één eenvoudig en donker gitaarakkoord, waarna de indringende stem van Clara Engel zorgt voor de betovering. Clara Engel maakt intense muziek die wel wat doet denken aan PJ Harvey in haar meest indringende dagen en misschien nog wel meer aan Patti Smith. Net als Patti Smith kan Clara Engel haar teksten voordragen als gedichten en ze op hetzelfde moment uitspuwen als politieke pamfletten.

Ashes & Tangerines werd met bescheiden middelen en in nog geen twee dagen opgenomen, maar dat hoor je er absoluut niet aan af. Clara Engel kiest op deze plaat voor een sobere en tegelijkertijd overweldigende instrumentatie. Naast gitaar en piano spelen blazers een belangrijke rol in deze instrumentatie, maar het zijn blazers die op geheel eigen wijze worden ingezet. In de meeste gevallen creëren deze blazers een donkere onderlaag, waarop de krachtige en veelzijdige stem van Clara Engel uitstekend gedijt.
 
Door de donkere onderlaag heeft de muziek van Clara Engel een bijna beklemmend effect, maar de songs van de Canadese singer-songwriter zijn ook van grote schoonheid. Clara Engel kan in vocaal opzicht klinken als PJ Harvey en Patti Smith, maar ze kan nog veel meer. Door haar grote bereik en haar veelkleurige stem, klinkt Ashes & Tangerines steeds weer net iets anders, al blijven haar songs in eerste instantie altijd stemmig, ingetogen, indringend, urgent en indrukwekkend. 
Clara Engel heeft op Ashes & Tangerines veel aandacht besteed aan de bijzondere en vaak opvallend mooie instrumentatie, maar uiteindelijk trekken haar stem, de krachtige songs en de mooie teksten nog meer aandacht.
 
Net als je denkt dat Clara Engel zich concentreert op ingetogen en soms bijna pastorale songs, verrast ze met een meer opzwepende song met mannelijke gastvocalen en wat meer uitgesproken gitaren en dringt de vergelijking met zowel Nick Cave als Tom Waits zich op. Wanneer aan het eind van de plaat ook nog een compleet koor opduikt hoor ik veel van This Mortal Coil en soortgenoten, al houdt de muziek van Clara Engel altijd iets unieks en eigens.
 
Het is een fraai rijtje namen dat opduikt bij Ashes & Tangerines van Clara Engel en het zal dan ook duidelijk zijn dat deze eigenzinnige muzikante veel meer aandacht verdient dan ze tot dusver krijgt. Snel naar bandcamp dus. Daar krijg je zeker geen spijt van.

Erwin Zijleman

De platen van Clara Engel liggen niet in de winkel, maar kunnen allemaal worden aangeschaft via haar bandcamp pagina (http://claraengel.bandcamp.com). Een aantal voor een spotprijs. Ashes & Tangerines vind je hier: http://claraengel.bandcamp.com/album/ashes-tangerines. Steun deze bijzonder muzikante!

1 opmerking:

  1. I love this artist, she's amazing and I love listening to her work. Her music makes you stop and want to listen. Very nice review!

    BeantwoordenVerwijderen