dinsdag 13 maart 2018

Lenco LS-50


‘Mijn zoon was gister jarig. Hij werd zeventien jaar, die schat, hij vroeg aan mij een Elpee en die heeft ‘ie ook gehad’. Niet van Hazes maar van Nirvana, de klassieker Nevermind, in een mooie 180 grams persing nogal liefs. Op zijn lijstje stonden ook nog De Beatles (Blue album 67-70) en de Sex Pistols (Never mind the bullocks). Ik gloei van trots.

Omdat de enige platenspeler hier in de woonkamer staat heb ik ook nog een platenspeler voor ‘m gekocht. Een ding dat min of meer op zichzelf werkt, niks audiofiels – audiofilie is een hobby waar hij zelf voor mag gaan sparen – maar gewoon een spelertje waar hij op zijn kamer op zijn gemak plaatjes kan draaien. Noem het nostalgie.

Het werd de Lenco LS-50, goeie retro look, en een ingebouwde 1W speakers. De Lenco LS-50 komt met een gebruiksaanwijzing. [link dit even naar naar https://www.lenco.com/wp-content/uploads/2017/11/UM_LS-50_ALL_Web.pdf ]

Leest u even mee. 

              VOORZORGSMAATREGELEN VOOR GEBRUIK
ONTHOUD DE VOLGENDE INSTRUCTIES:

U dient dus voor gebruik de instructies, zegge 53, schrijve drieënvijftig, allemaal te hebben onthouden. Het is een stapel instructies die weinig met een platenspeler van doen hebben, maar wel worden ingeleid met de volgende waarschuwing.

LET OP:
Gebruik van bediening, aanpassingen of het uitvoeren van procedures anders dan gespecificeerd in  deze documentatie kan leiden tot blootstelling aan schadelijke straling.

Schadelijke straling!? Google even op Schadelijke Straling. Onze ouders hadden gelijk: van het langdurig luisteren naar zedenloze muziek kun je inderdaad bulten krijgen. We weten nu dat dat door de platenspeler komt.

Van de 53 instructies hebben er veel van doen met het verstandig omgaan van elektrische apparaten, met nogal wat duplicatie. Instructie 15 en 49 luiden:

Dit apparaat moet op een voedingsbron werken zoals gespecificeerd op het specificatieplaatje. Als u twijfelt over het type spanning in uw huis, raadpleeg dan uw dealer of plaatselijke energiebedrijf.

en

Controleer of de spanning op het specificatieplaatje van uw apparaat overeenkomt met het lichtnet in uw huis (specificatieplaatje is te vinden op de achterzijde van het apparaat).

U begrijpt, er werkt bij de firma Lenco een manager specificitieplaatjes voor wie er dit jaar een flinke bonus in het verschiet ligt.

Soms hebben de instructies schattige specificiteit. Zo is daar instructie 20:

Houd deze uit de buurt van knaagdieren. Knaagdieren knauwen graag aan voedingskabels

En instructie 29:

Het apparaat mag niet worden blootgesteld aan druppels of spatten en zorg ervoor dat er geen met vloeistof gevulde voorwerpen, zoals vazen, op of nabij het apparaat zijn geplaatst.

Een hamster op sterk water moet u dus maar helemaal uit uw hoofd halen.

Wat minder schattig is instructie 39:

Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik door mensen (inclusief kinderen) met fysieke, zintuiglijke of geestelijke gebreken of gebrek aan kennis en ervaring, tenzij zij onder toezicht staan of instructies hebben over het juiste gebruik van het apparaat hebben gekregen van de persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid.

Je moet je niet over alles druk maken. Maar, je zal maar een geamputeerde kleine teen hebben en aan je vrouw moeten vragen of zij de verantwoordelijkheid over jouw veiligheid zou willen dragen om daarna uitleg te krijgen over hoe je in godesnaam een plaatje draait.

Drieënvijftig instructies, allemaal loze woorden geschreven om aansprakelijkheid te omzeilen en die niks met het normaal gebruik van een platenspeler van doen hebben. De letterlijke en figuurlijke uitsmijter:

Waarschuwing: Langdurige blootstelling aan luid geluid van persoonlijke muziekspelers kan leiden tot tijdelijke of permanente gehoorbeschadiging.

Eikels, Nevermind moet leiden tot gehoorbeschadiging, en met een 1W speaker gaat dat niet lukken.

OMK

Here's the link to our Spotify Playlist: https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g


1 opmerking:

  1. Vorig jaar studeerde mijn zoon af. Als cadeau gaf ik hem een pick up. Een van de platen die hij daarbij kreeg was ... 'Nevermind'. Kennelijk een belangrijke plaat voor jongeren die zijn geboren na de release ervan of zelfs na de dood van Kurt Cobain. Dat viel al op door het aantal t-shirts en sweaters die ik jongeren zag dragen in de jaren 00. Dat is wat minder geworden de laatste jaren. Volgend jaar is Cobain 25 jaar dood. 25 (!)

    BeantwoordenVerwijderen