donderdag 28 mei 2020

Hoogriet. De Kift

Ja, u ziet het goed. Dit is de nieuwe, uiterst kunstzinnige verpakking van de nieuwe cd van De Kift. Nu deed de band altijd al haar best om niet in mijn cd verzameling te passen, maar met Hoogriet zijn definitief de grenzen van de plooibaarheid van muziekkast bereikt. Ik zal de plaat moeten opbergen tussen mijn administratie. Het is niet anders.

De Kift keert terug op de pagina's van WoNoBlog, nadat de band al vanaf het prille begin ook in WoNo Magazine heeft gestaan. 'Koper' zal de eerste plaat zijn geweest in 2001. Op Spotify vielen al enige tijd een paar nummers te beluisteren, maar ook de cd pesentatie in Paradiso een kleine twee weken terug beloofde veel. Een aantal nummers is ook ten gehore gebracht in de film 'Water, Wieg Me', die onlangs werd uitgebracht en op tv is getoond. En nee, uw recensent wordt niet teleurgesteld

Hoogriet begint met het enorm gedreven 'Ik Ken'. De vaart zit er direct goed in. De gitaar drijft het ritme op, gesteund door bas en drums. De toeters zijn bijna neurotisch te noemen. Waarbij de steeldrums niet onbenoemd mogen blijven. Het rustpunt is de prachtige trompet solo, die een mariachi uitstraling heeft. Bij zanger Ferry Heijne zitten de hellhounds van Robert Johnson hem duidelijk te dicht op de hielen. Het is een wedstrijd waarvan het verloop niet is te voorspellen.

In 'Ik Ken' komt alles wat De Kift zo goed maakt direct goed samen. Oost-Europese ketelmuziek, Tom Waits en de Noord-Hollandse polder, het zit er allemaal in verwerkt.

Het is in mummer twee, het titelnummer, waaruit weer blijkt dat De Kift nog steeds stappen maakt. Niet dat her nummer iets anders is dan eerder, nee, het is volkomen herkenbaar. Het nummer is gewoon 100% prijs. De melancholie, de leegte, de samenzang, het schuift allemaal prachtig in elkaar. Het is een weemoed die gevangen wordt, die kenmerkend is voor deze band. Daarnaast is ieder lid in staat een stap terug te doen en alleen dat te brengen wat nodig is voor een optimaal resultaat. Om even later weer allemaal te knallen zodra het kan. Dit gebeurt met mate in 'Donauboot'. "Een gitaar in de vorm van een Donauboot". Alles kan in een droom. Het spettert en knettert, maar is ook sober. Dit is een nummer met een fabelachtige dynamiek in zang en muziek. Live ongetwijfeld een prima nummer.

Hoogriet is misschien wel het meest diverse album van De Kift tot op heden. Dat zal deels te maken hebben met de samenwerking die is gezocht met andere muzikanten. Niet zoals vijf jaar geleden met Rats on Rafts, waar beide bands met elkaar nummers meespeelden. Geweldig dynamische plaat overigens. Nee, deze muzikanten spelen of schreven samen met De Kift bij het maken van de nummers. Het leidt allemaal tot een verbreding van het geluid, terwijl alles onmiskenbaar De Kift blijft. Er zijn niet veel bands die een sound als dit hebben. (Door mijn lokale platelaar als "middle of the road" aangeduid. Als de muziek van De Kift iets niet is ....)

Hoe vaker ik de plaat draai hoe meer ik er van overtuigd raak dat dit ook de meest toegankelijke, "commerciële" plaat van De Kift tot op heden is. Dat is bij deze band een zeer rekkelijk begrip, maar meer en meer hoor ik liedjes. Liedjes met rare ritmes, dwarse melodieën, afwijkende samenzang, maar liedjes zijn het met vaak prachtige, inventieve melodieën en harmonieën. Opnieuw zit er zoveel werk in het kloppend maken en opleuken. Dit gaat soms ten koste van het grote gebaar, waar Ferry Heijne in uitblinkt. Er staat veel subtiel werk op Hoogriet. Dit wordt dan weer volledig gecompenseerd door 'Kolken', dat compleet van de rails afschiet in een kakafonie van herrie en de surfgitaar, 'Peter Gunn' achtig, met spetterend koper en een wijdloops scheurende solo gitaar.

Eigenlijk staat er teveel om op te noemen op Hoogriet. Daarom ga ik het album aan u overdragen lezer. Ga uw voordeel doen met de nieuwe plaat van een van de meest bijzondere bands van ons land. Maar vooral heel erg goede band. Ondertussen wordt mijn exemplaar in elkaar geknutseld door drummer Wim en zijn leger vrijwilligers. Mijn ordnerkast kent binnenkort een uitbreiding.

Wo.

Je kunt Hoogriet en al het andere van De Kift hier bestellen:

https://winkel.dekift.nl/


of luister naar onze Spotify Playlist om uit te vinden waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten