zaterdag 2 mei 2020

Silver Tongue. TORRES

TORRES werd aan de kant gezet door haar platenmaatschappij, maar neemt zoete wraak met een album dat van de eerste tot en met de laatste noot imponeert. 

Mackenzie Scott is alweer toe aan haar vierde album onder de naam TORRES en het is een fascinerend album geworden. Stekelige gitaarsongs worden afgewisseld met mysterieuze door synths gedragen songs en altijd is er de indringende stem van Mackenzie Scott. Silver Tongue is een album dat opvalt door een enorme intensiteit, maar het is ook een album dat intrigeert en bezweert. Een jonge PJ Harvey draagt relevant vergelijkingsmateriaal aan, maar TORRES heeft ook een duidelijk eigen geluid en het is een geluid dat geen enkele concessie doet. Een million seller is Silver Tongue niet, maar het is absoluut een van de interessantste albums van het vroege muziekjaar 2020.

TORRES, het alter ego van de Amerikaanse singer-songwriter Mackenzie Scott, debuteerde in 2013 met een titelloos album dat voor geen meter verkocht, maar dat wel diepe indruk maakte op iedereen die het album wel een kans gaf. De uit Macon, Georgia, afkomstige singer-songwriter was in 2013 pas 22 jaar oud, maar maakte op haar debuut muziek die een stuk inventiever, urgenter, intenser, avontuurlijker en indringender was dan die van haar soortgenoten.
 
TORRES werd vanaf dat moment in één adem genoemd met tijdgenoten als Sharon van Etten, Angel Olsen en Waxahatchee, maar haar muziek riep ook nadrukkelijk associaties op met die van PJ Harvey in haar jonge jaren.
 
TORRES kon na haar debuut niet meer stuk bij de critici en een kleine groep muziekliefhebbers en bevestigde in 2015 de belofte van haar debuut met het uitstekende en door de van PJ Harvey bekende Rob Ellis geproduceerde Sprinter. Dit album leverde haar een contract op bij het roemruchte 4AD label, waarna in 2017 het uitstekende en wederom door Rob Ellis geproduceerde Three Futures volgde.
 
Ook het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter werd terecht met superlatieven onthaald, maar de verkoop viel wederom tegen, waarna 4AD TORRES al na één album aan de kant schoof. Ze zullen zich bij 4AD nu wel met enige regelmaat afvragen of dit een verstandig besluit was, want de wraak van Mackenzie Scott is zoet, mierzoet. Met Silver Tongue levert de inmiddels vanuit Brooklyn, New York opererende muzikante immers wederom een geweldig album af.
 
Het is een album dat voortborduurt op zijn drie voorgangers, maar dat ook weer een nieuwe kant van TORRES laat horen. Mackenzie Scott produceerde het vierde album van TORRES zelf en heeft knap werk geleverd. Silver Tongue is een buitengewoon avontuurlijk album, waarop van alles gebeurt. Het ene moment neemt atmosferische elektronica het voortouw, maar niet veel later zijn er toch weer opeens de stevige gitaren of nemen bezwerende ritmes de boel over.
 
Silver Tongue staat vol met songs die de geheimen niet direct bij eerste beluistering prijs geven. De songs van TORRES steken bijzonder knap in elkaar en zitten vol verrassende wendingen en dynamiek, waardoor Silver Tongue een spannend album is en blijft.  Het album klinkt net wat zweveriger en ongrijpbaarder dan de vorige albums van de New Yorkse muzikante en dit voorziet het album van een bijzondere sfeer. De muziek van TORRES klinkt op Silver Tongue donker of zelfs dreigend, maar ook spannend en mysterieus.
 
Het is bovendien een intens album, wat alles te maken heeft met de zang op het album. Mackenzie Scott is weer beter gaan zingen en beschikt over een stem die onvoorwaardelijke aandacht opeist. Silver Tongue doet me, mede door de zang en misschien nog wel meer dan zijn voorgangers, denken aan de eerste albums van PJ Harvey, die dezelfde urgentie uitstraalden, maar Mackenzie Scott heeft ook een prachtig eigen geluid.
 
TORRES maakt het je zeker niet altijd makkelijk met haar vierde album dat ingetogen en bijna lieflijke passages binnen enkele seconden kan laten omslaan in rauwe en stekelige muziek. Silver Tongue prikkelt vanaf de eerste noten nadrukkelijk de fantasie en blijft dit doen tot de laatste noten weg ebben. In bijna 35 minuten gebeurt er van alles en grijpt Mackenzie Scott je steeds nadrukkelijker bij de strot met haar bijzondere songs. Silver Tongues is haar beste album tot dusver en het is een album dat echt alle aandacht verdient.

Erwin Zijleman

Je kunt Silver Tongue hier beluisteren en kopen:

https://torrestorrestorres.bandcamp.com/album/silver-tongue


of luister naar onze Spotify Playlist om uit te vinden waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten