donderdag 3 december 2015

Your Dog, Champ. Brent Best

Brent Best maakte rond de eeuwwisseling een viertal geweldige platen met zijn band Slobberbone, met het in 2000 verschenen en inmiddels tot klassieker uitgegroeide Everything You Thought Was Right Was Wrong Today als onbetwist hoogtepunt.

Ook met zijn volgende band, The Drams, wist Brent Best met het in 2006 verschenen Jubilee Dive direct een klassieker af te leveren, maar hier bleef het helaas bij.
 
Wat Brent Best sindsdien heeft gedaan, buiten het kweken van een imposante baard, weet ik eerlijk gezegd niet, maar met Your Dog, Champ, levert de muzikant uit Denton, Texas, eindelijk weer eens nieuw materiaal af.
 
Brent Best was bij Slobberbone niet vies van een rauw en stevig (punk)rockgeluid, maar kiest op zijn eerste soloplaat voor een grotendeels akoestisch en authentiek klinkend rootsgeluid, al is er nog steeds ruimte voor een incidentele uitbarsting.

De Texaan kon zich in het verleden vaak verschuilen achter imposante gitaarmuren, maar klinkt op zijn eerste soloplaat puur en kwetsbaar. De kwaliteit van de songs van Brent Best komt hierdoor makkelijker aan de oppervlakte en het zijn ook nog eens songs die weten te ontroeren, mede omdat Brent Best mooie persoonlijke verhalen vertelt op Your Dog, Champ.
 
De instrumentatie op Your Dog, Champ is betrekkelijk sober, maar is dankzij de voorzichtige uitbarstingen van mondharmonica, viool, banjo, pedal steel en incidenteel elektrische gitaren lekker veelzijdig, zeer trefzeker en past bovendien prachtig bij de de fraai doorleefde vocalen van Brent Best.
 
De stembanden van de Texaan zijn nog wat gruiziger dan in het verleden, maar de rauwe en soms wat onvaste vocalen zorgen ook voor de pure emotie die een singer-songwriter nodig heeft om zich te onderscheiden.
 Wanneer alle puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen, is het de vraag of een plaat gaat groeien en dat is bij de eerste soloplaat van Brent Best zeker het geval. De ruwe edelstenen op de plaat worden immers alleen maar mooier en fonkelen steeds feller. Het heeft er daarom alle schijn van dat Brent Best ook in het derde hoofdstuk van zijn muzikale carrière een klassieker weet af te leveren en dat is knap.

Erwin Zijleman

Je kunt hier luisteren naar 'Good Man Now':

https://www.youtube.com/watch?v=p962_pTmDsc

of kopen op Bol.Com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten