dinsdag 21 februari 2017

Dark Rosie live. Café Hart, Haarlem 19 Februari 2017

Photo: Wo.
Gluren Bij De Buren. Wat een leuk concept. Alleen in Haarlem al 275 concerten op 92 locaties. Dus hoeveel zijn dat er door het hele land heen? Het idee is een band of artiest neer te zetten in een huiskamer of bescheiden locatie, zoals het café van Hart, het cultuur centrum van Haarlem. Daar speelde Dark Rosie, een band met contra-bas, klassieke gitaar, accordeon en een snaren wonder. De zangeres leidt de muziek vocaal, ondersteund door twee heren voor de harmonieën.

Het valt, voor mij, niet mee om een label te plakken op de muziek van Dark Rosie. Het is veel van alles. Aanvankelijk dacht ik een Franse chanson te horen, associërend aan Grace Jones' 'I've Seen That Face Before' dan, maar dat bleek in het tweede nummer al niet meer te kloppen. Misschien dat Europees de lading dan het beste dekt. Ingetogen zigeuner muziek in een jazzy badje waarin voldoende pop elementen zijn geroerd om het water geurend te laten schuimen. Zoiets. Maar Spaanse invloeden zijn ook niet te ontkennen en, en, ....

De teksten, de meeste nummers waren aangekondigd als nieuw, waren op één nummer na in het Nederlands. Verhalend, vaak met een humoristische achtergrond of basis gegeven. Dat kan een roze hotel of de avonturen met een rot kat zijn.

Photo: Wo.
Muzikaal ligt de lat hoog. Twee oren en een luisterbeurt waren niet altijd genoeg om alles te duiden wat er plaatsvond. Een brug in een nummer die de zwoele flow ernstig onderbrak om daar toch weer moeiteloos in uit te komen was geen uitzondering. Een solo tegelijk op gitaar en accordeon gespeeld, dat het beste van Zappa in herinnering oproept. Subtiele dobro noten op een stevige achtergrond. Een uitzonderlijk dwars in het gehoor liggend intro, dat uitmondde in een prachtige, vloeiende melodie.

Voor een openbare oefensessie, zoals de set werd aangekondigd, niet helemaal serieus, klonk het fantastisch. Dark Rosie maakt geen muziek die tot direct inhaken leidt, maar wie zich laat meevoeren, maakt een muzikaal avontuur mee. De luisteraar scheert langs randen heen, waar een enkele doorn verstopt zit tussen de weelderigheid van rozen, zo rood als de jurk van de zangeres. Ja, geprikt worden is niet fijn, maar het avontuur is des te spannender. Dark Rosie biedt precies dat.

Wil je meer weten over de band en waar ze de komende maanden spelen, check dan hun website:

http://www.darkrosie.nl/

Wo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten