maandag 7 november 2016

The Mission live, TivoliVredenburg, maandag 31 Oktober 2016

Foto: HareD
Dertig jaar en er nog lang niet genoeg van hebben. De Pandora in Tivoli was uitverkocht voor het enige concert van The Mission in Nederland tijdens hun huidige 30th Anniversary wereldtour. Wayne Hussey en de zijnen hebben er nog niet genoeg van. Recent brachten zij een nieuwe CD uit ‘Another fall from Grace’ nadat voorganger The Brightest Light (2013) ook goed werd ontvangen. De heren en dame (waarover hieronder meer) werden vergezeld van een schijnbare vaste schare dronken Engelse en Duitse fans, maar ook bij de andere aanwezigen zat de stemming er snel in. Vrouwen van in de vijftig gingen nog een keer op de schouders en er was er zelfs een die een heel nummer op de schouders van haar man stond, en een overduidelijk ingestudeerd dansje deed. Ach ja, ze deden verder niemand kwaad en het verstoorde zicht op het podium duurde ook niet te lang. 

Dat kwam in de eerste plaats door de muziek. De heren waren in goeden doen, minder theatraal dan dat ik mij herinner van de vroege jaren negentig (toen ze ook eens afsluiter op Pinkpop waren). Ze waren duidelijk niet van plan een best of-set te doen. Sterker, het aantal hits dat ze speelden was ronduit mager. Het schrijnende Amelia, over incest, werd zelfs in een soort a-capella versie van vier regels afgedaan. Andere memorabele momenten met het vroegere werk waren Severina en Tower of Strength, van het album God’s Own Medicine (1986). Maar de heren schrokken ook niet terug om lang uitgerekt nieuw werk te spelen dat alleen de hardcore fans herkenden. De tweede toegift was zelfs een volslagen wirwar van heel donkere en langzame muziek. Eerder stemming-dodend dan een fijn extraatje. Daarentegen was de afsluiter van de derde (!) toegift, Deliverance, een hoogtepunt, waarin de zaal zich verloor in extatische samenzang.

Foto: HareD
Maar die zangeres dus. Die was er vroeger niet bij. En het was volslagen onduidelijk waarom ze nu wel op dat podium stond. Ik heb zelfs haar naam niet kunnen vinden op internet. Zingen kan ze in ieder geval niet en los daarvan was haar vocale bijdrage minuscuul. Ik weet niet of het zo is, maar dan denk je toch al snel dat Wayne’s nieuwe jonge scharrel ook zo nodig een plekje op het podium moest.

Maar dat laat onverlet dat het ondanks de wat onevenwichtige opbouw een prima concert was. De oude mannen konden het nog.HareD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten