zaterdag 4 februari 2023

Choosing. Sophie Jamieson

De Britse muzikante Sophie Jamieson debuteert, negen jaar na haar eerste stappen in de muziek, imponerend met een intiem, intens en donker album dat dwars door de ziel snijdt met rake klanken en doorleefde vocalen.

De openingstrack van Choosing, het debuutalbum van de Britse muzikante Sophie Jamieson, zorgt binnen enkele seconden voor kippenvel en blijft hierna indruk maken. De muzikante uit Londen maakte al drie uitstekende EP’s, maar zet op haar eerste album een flinke stap. Choosing is een bijzonder intens en bovendien donker album dat opvalt door een subtiele maar ook makkelijk ontvlambare instrumentatie en door een veelkleurige stem die van alles met je doet. Door de persoonlijke teksten over de alcoholverslaving van de Britse muzikante kan Choosing het daglicht nauwelijks verdragen, maar onder de donkere klanken is ook heel veel moois verstopt. En zo leverde december toch nog een onbetwist jaarlijstjesalbum op.

December is normaal gesproken niet het beste moment om een album uit te brengen, ook al is er dan nauwelijks concurrentie. De Britse muzikante Sophie Jamieson heeft een andere afweging gemaakt en bracht in december haar debuutalbum Choosing uit. Het is een debuutalbum dat er direct bij eerste beluistering stevig inhakt, want de muzikante uit Londen heeft een serie behoorlijk heftige en zeer indringende songs geschreven.

Sophie Jamieson debuteerde in 2013 met de prachtige EP Where, maar haar eerste muziek werd helaas nauwelijks opgemerkt. In 2020 probeerde ze het, na een mentale inzinking, opnieuw met twee al even mooie EP’s, maar wederom was er niet heel veel aandacht voor de prachtige songs van Sophie Jamieson. Hopelijk is het dit keer anders, want Choosing is een mooi en bijzonder album dat niet onder doet voor de beste albums van 2022.

Sophie Jamieson worstelde jaren met een alcoholverslaving, die centraal staat in veel songs op het album. Het is dan ook niet zo gek dat Choosing een behoorlijk donker album is, maar het is ook een intiem en zeer intens album. Choosing opent prachtig met in eerste instantie subtiele gitaarlijnen, die worden gecombineerd met de stem van Sophie Jamieson. Het is een stem met een opvallend eigen geluid en het is bovendien een stem die overloopt van emotie. De openingstrack van Choosing grijpt je door de bijzondere zang en de subtiele gitaarlijnen direct bij de strot en dat verandert niet wanneer de gitaren een stuk steviger worden en er nog meer donkere wolken overdrijven. Het is een monumentaal begin van een album dat in de resterende tien tracks niet verslapt.

Na de openingstrack is het even naar adem happen, maar ook als Sophie Jamieson in de tweede track kiest voor de piano, blijft haar muziek donker, intens en indringend. In de door piano gedomineerde songs op het album hoor ik wel wat raakvlakken met de muziek van Tori Amos, maar de zang van Sophie Jamieson is wel wat minder dramatisch. Het is misschien even wennen aan de zang van Sophie Jamieson, maar als je eenmaal gewend bent aan de emotievolle voordracht van de muzikante uit Londen, laat ze je ook niet meer los. De intieme en intense zang bepaalt voor een belangrijk deel de kracht van het debuutalbum van Sophie Jamieson, maar ook in muzikaal opzicht heeft het album veel te bieden.

Zowel de songs waarin de gitaren domineren als de songs waarin de piano het voortouw neemt zijn deels uiterst subtiel ingekleurd, maar de explosieve muziek van de Britse muzikante kan ook makkelijk ontsporen. Het maakt van Choosing met enige regelmaat een behoorlijk heftig album, maar de donkere songs van Sophie Jamieson zijn ook prachtig. Het zijn ook songs waarin van alles gebeurt, want bijna minimalistische of ruwe klanken kunnen zomaar plaatsmaken voor breed uitwaaiende wolken elektronica, waarna ook de stem van Sophie Jamieson opeens alle kanten op blijkt te kunnen. Het gitaarwerk op het album is overigens schitterend.

Choosing is, mede door de zeer persoonlijke teksten, een duister en heftig album, maar het is ook een album waarop steeds meer schoonheid aan de oppervlakte komt, waardoor de songs op het album nog lang aan kracht winnen en de stem van Sophie Jamieson zich steeds genadelozer opdringt. Jammer voor iedereen die het jaarlijstje al had gepubliceerd, want dit album hoort er zeker in thuis.

Erwin Zijleman

 

Je kunt Choosing hier luisteren en bestellen:

https://sophiejamieson.bandcamp.com/album/choosing

Geen opmerkingen:

Een reactie posten