donderdag 7 juli 2022

The Wonder Stuff live, Shepherd's Bush Empire, 23 June 2022

Foto: HareD
Er zijn een paar bands waarvoor ik naar het buitenland reis. The Wonder Stuff is er een van. Dat moet ook wel, want de heren en dame, origineel uit Stourbridge bij Birmingham, zijn in Nederland vrijwel onbekend. Maar vooral in de jaren negentig waren zij in het Verenigd Koninkrijk een van de grootste bands, die alle grote festivals en zalen bespeelden. Ze hadden een nummer één hit (Dizzy), 17 top-20 singles, en drie top-10 albums in het VK. Centrale figuur is zanger en gitarist Miles Hunt.

Een paar keer opgehouden en weer begonnen, ligt het hoogtepunt van hun roem wel achter hen. Zoals wel meer bands doen tegenwoordig, kondigden zij aan hun best(verkopende) plaat in zijn geheel live te spelen, aangevuld met hun greatest hits. Daar moest ik bij zijn! Vriendin meegelokt met een weekendje London, en daar stonden we in Shepherd’s Bush Empire, het oude theater uit begin twintigste eeuw, dat nu zo’n 2000 toeschouwers kan bergen. Als extra persoonlijke trip down memory lane was het de concertzaal die het dichtst bij mijn kelderkamertje was toen ik in London studeerde. Kan mij onder andere een mooi concert van The Tragically Hip herinneren.

Foto: HareD
Het derde album Never Loved Elvis uit 1991 stond dus centraal, nadat hetzelfde format in eerdere tours werd gebruikt, toen met The Eight Legged Groove Machine (1988) en Hup (1989). De single ‘Welcome to the Cheap Seats’ was destijds top-10 in het VK.

Enkele observaties:

  • In het VK doen ze niet aan decibellenmaxima. Kolere, wat stond het geluid hard! Voordeel was wel dat er niemand (hoorbaar) doorheen stond te ouwehoeren….;
  • The Wonder Stuff speelt een mix van rock met folk-achtige elementen, doordat er een viool meedoet (prachtig bespeeld door Erica Nockalls), maar de zaal ging tekeer alsof het een hardrockband betrof. In tijden niet meer gezien dat de hele vloer een grote deinende massa werd, van voor tot achter;
  • Ook de band had er zin in, speelde goed, hard en lang. Persoonlijke hoogtepunten waren Mission Drive, Red Berry Joy Town en On the Ropes. 

Hared

Geen opmerkingen:

Een reactie posten