zaterdag 26 oktober 2019

Zoveel Te Geven. FELIZ

FELIZ debuteerde op dit blog met hun eerste EP. In de herfst van 2019 volgt het eerste nieuwe nummer. De bladeren vallen langzaam van van de bomen en de zacht melancholieke muziek van FELIZ dwarrelt mijn oren in. O zo subtiel, maar direct trefzeker.

Opgebouwd uit een elektrische piano en stevig ronkende synthezisers pulseert Zoveel Te Geven mijn universum binnen. Zoveel synths doen mij automatisch denken aan de 80s, maar daarmee doe ik dit nummer direct te kort. Daarvoor is de pop feel zoveel beter verzorgd. Tegelijkertijd durft FELIZ met de dynamiek binnen het nummer te spelen. De stevige beat die het nummer ook heeft, wordt gerust even weggelaten om de naakte essentie te benadrukken. Als het mij echt aan een ander nummer doet denken, dan is het 'Zoutelande' van Bløf. Beide nummers hebben een intrensiek verlangen in zich. Het een naar wat is (geweest), het ander naar wat kan zijn.

De conclusie kan rustig zijn dat FELIZ veel te geven heeft. Na een alleraardigste EP komt de band terug met een nummer dat zelfverzekerd is zonder arrogant te worden. Zoveel Te Geven treft precies de juiste toon. Vanaf het piano intro, dat op geen enkele manier de elektronica verraadt die vervolgens snel invalt, staat Zoveel Te Geven als een sympatiek, geliefd huis. Precies zoals het huis in de begeleidende video lijkt uit te stralen.

In de tekst kruist Lise Reyners het diep persoonlijke, "ik heb zoveel te geven", met een 'Pastorale' achtige grootsheid, de zon, maan en sterren die zij gaat schenken aan haar geliefde. Het zijn dit soort kleine regels die mij de oren doen spitsen.

Opgenomen door producer Joes Brands, ook drummer van The LVE, omvat dit nummer veel. Het slaat een brug van decennia, zonder het eigene te verliezen. FELIZ lijkt de goede weg ingeslagen met dit nieuwe nummer dat benieuwd maakt naar wat er nog meer in het vat zit.

Wo.


luister naar onze Spotify Playlist en ontdek waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

2 opmerkingen:

 1. Hallo Wout,
  Met een behoorlijke mate van nieuwsgierigheid heb ik, nadat jullie vertrokken waren, jouw blog snel opgezocht. Het eerste artikel heb ik met belangstelling gelezen en ik mag wel zeggen dat je een mooie schrijfstijl hebt. Maar dat zal je niet onbekend in de oren klinken. Ik heb me meteen maar even aangemeld voor de nieuwsbrief, zodat ik voortaan niets van jouw blogs hoef te missen. Later zal ik jouw eerder geschreven blogs gaan lezen, dat ga ik zeker doen.
  Groetjes Betty uit Hardenberg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Betty,

  Dank voor je reactie en het prima verblijf in jullie B&B.

  Groeten,

  Wout

  BeantwoordenVerwijderen