zondag 25 januari 2015

Bettie Serveert Live. P60, Amstelveen, 23 januari 2015Foto: HareD
‘Een try-out voor de incrowd’, zo noemde Carol van Dyk het eerste concert van Bettie Serveert sinds tijden. Waar anders dan in het Amstelveense P60. Dat is overigens een prima zaal met dito voorzieningen en goede akoestiek. De reden voor de afwezigheid is heuglijk: er zijn nieuwe liedjes gemaakt en de Betties zitten al in de studio voor de opnamen van wat hun elfde CD gaat worden. Zij wilden ‘enkele songs uitproberen met publiek’, alvorens de plaat af te maken. Dat wilde ruim 100 man wel meemaken. Althans, het was aangekondigd als een gewoon concert en daar was deze beperkte groep veelal oude getrouwen op afgekomen.

Foto: HareD
Iedereen kreeg (ook) waarvoor zij waren gekomen:  een ruime selectie oude liedjes, een goede doorsnee van het gevarieerde oeuvre dat inmiddels bijna vijfentwintig jaar beslaat. Naast bijvoorbeeld een pakkende uitvoering van The Pharmacy ook veel van debuutcd Palomine. Het titelnummer was de traditionele afsluiter, maar zij speelden ook Kid’s Allright, Tom Boy en een mooie versie van Balentine.  Op zich kon je wel merken dat het min of meer een gelegenheidsoptreden was, omdat de integratie tussen oud en nieuw werk niet helemaal op elkaar was afgestemd. Maar dat deed niets af aan het enthousiasme, energie en plezier dat de band uitstraalde. Drummer Joppe Molenaar is sowieso al een fenomeen, maar de momenten waarop hij en Carol in een soort muzikaal tweegevecht verzeild raakten waren werkelijk te gek.


Foto: HareD
Mijn opgetogenheid over Bettie’s terugkeer naar een podium werd verstrekt door de kwaliteit van het nieuwe werk. Titels werden niet verstrekt, dus ik kan alleen een algemene impressie geven. Wat vooral opviel was het gierende gitaarwerk. Het lijkt erop dat de nieuwe CD harder en zelfs nog energieker gaat worden dan directe voorgangers Oh Mayhem en Pharmacy of Love. Daarbij ging Carol enkele keren tot het uiterste van haar stem, met enorme uithalen. Niet verkeerd. En een aantal van de nummers zijn uitgesproken opgewekt. Ik ben dus reuzenbenieuwd hoe het op CD komt te staan, maar er is alle reden met veel vertrouwen naar de release uit te zien. Een nieuwe tour staat voor het najaar gepland, zo leek de opmerkelijk spraakzame Carol tussen de regels door te suggereren. Een heerlijk vooruitzicht! 
     
HareD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten