zaterdag 28 maart 2015

I see you. Sofia Dragt

Ongeveer een jaar geleden rapporteerde Wo. over een duo optreden van Sofia Dragt en Rogier Pelgrim in Scheltema te Leiden. (http://wonomagazine.blogspot.nl/2014/03/quite-quiet-25-02-2014-sofia-dracht-and.html). Eind vorig jaar verscheen haar debuut cd. Erwin Zijleman bespreekt hem voor ons.

Aan het begin van de herfst liep ik bij toeval tegen de EP Over Rainbows van Sofia Dragt aan. Dat deze Sofia Dragt een jaar eerder de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter had gewonnen was me volledig ontgaan, terwijl met name deze categorie de afgelopen jaren veel talent heeft opgeleverd (Eefje de Visser, Yori Swart, Fabiana Dammers, Lucky Fonz III, Roosbeef, Charlie Dee, Marike Jager), dit in tegenstelling tot de andere categorieën, waarin ik nauwelijks namen tegen kom die me ook maar iets zeggen.
 
Over Rainbows bleek een bijzonder indrukwekkende EP van een groot talent. Op Over Rainbows maakte Sofia Dragt indruk met een serie piano georiënteerde popliedjes die geen geheim maakten van haar grote voorbeelden, maar ook eigenzinnig en origineel klonken. Ik keek daarom met bijna onrealistische hoge verwachtingen uit naar het eerste album van de Nederlandse singer-songwriter en dat eerste album is inmiddels verschenen.
 
I See You is voorzien van een mooi verzorgde verpakking, maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de muziek. Ook die blijkt van een opvallend hoog niveau. Op I See You trekt Sofia Dragt de lijn van Over Rainbows door. De single en wat mij betreft ook een van de sterkste tracks op de EP, Till It’s Over, keert terug op het album, dat hiernaast acht gloednieuwe tracks bevat.
 
Opener All Day Long laat direct horen wat Sofia Dragt in huis heeft. De track opent met mooie, breed uitwaaiende, pianoklanken en de warme en heldere stem van Sofia Dragt, maar slaat na de introductie van inventieve gitaarlijnen om in een aanstekelijk popliedje vol verrassende wendingen. Het is een track die laat horen dat Sofia Dragt kan imponeren als singer-songwriter achter de piano, maar ook over de potentie beschikt om uit te groeien tot een popprinses.
 
De rest van I See You schakelt tussen deze twee uitersten, met een voorkeur voor de meer ingetogen pianoliedjes. Wanneer Sofia Dragt plaats neemt achter de piano combineert ze de passie van Tori Amos met de eigenzinnigheid van Fiona Apple en het avontuur van Regina Spektor, maar sluit ze ook aan bij de perfecte popliedjes van Carole King, de ruwe emotie van Laura Nyro of de experimenteerdrang van Kate Bush. Het zijn hele grote namen die opkomen bij de beluistering van het debuut van Sofia Dragt, maar de singer-songwriter uit Wageningen kan de vergelijking aan.
 
I See You is een plaat met songs die makkelijk overtuigen, maar het zijn ook songs die knap in elkaar steken. Dat Sofia Dragt een klassiek geschoold pianiste is zal niemand ontgaan, maar ook de rest van de instrumentatie is bijzonder smaakvol en keer op keer zeer trefzeker. Het kleurt allemaal fraai bij de mooie stem van Sofia Dragt die opvallend helder, maar ook warm en gloedvol klinkt en ook nog eens flink kan uithalen in de hoogte, wat de plaat voorziet van flink wat dynamiek.

Het draagt allemaal bij aan de aangename luisterervaring die I See You biedt. Sofia Dragt heeft een plaat afgeleverd die vrij makkelijk overtuigt met mooi verzorgde popliedjes, maar ze heeft ook een plaat afgeleverd die maar blijft verrassen, verbazen en intrigeren. Steeds als ik naar I See You luister vind ik het debuut van Sofia Dragt weer net wat mooier en voorlopig ben ik nog niet klaar met deze bijzondere plaat.
 
Sofia Dragt begeeft zich met haar debuut op een terrein waarop een aantal van mijn favoriete singer-songwriters zijn te vinden. Dat legt de lat bijzonder hoog, maar Sofia Dragt kan het aan. Op basis van haar EP riep ik haar al uit tot één van de grootste talenten binnen de Nederlandse muziekscene. Met I See You maakt ze de belofte meer dan waar.

Erwin Zijleman

Je kunt hier naar 'I see you' luisteren:

https://www.youtube.com/watch?v=bvq3FxYbFLE

I See You kan worden verkregen via de site van de klankfabriek: http://www.shop-deklankfabriek.nl/webshop/alle-producten/detail/366/sofia-dragt-br-i-see-you.html.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten