maandag 25 april 2022

Jane Willow Live. Huiskamerconcert Haarlem, vrijdag 22 april 2022

Foto: Wout de Natris

Twee en een half jaar geleden speelde Jane Willow hier in huis een huiskamercomcert voor een publiek van familie, vrienden, buren, bekenden en collega's. Daarna hebben we nog vaak een afspraak gemaakt met een artiest, maar die optredens gingen allemaal niet door. Tot dat Jane Willow weer overkwam uit Dublin en zij voor een volle huiskamer stond. Een ding was zeker niet veranderd: de diepe indruk die zij maakte op alle aanwezigen.

Haar prachtige stem, waarin zij alle emoties kan leggen die haar muziek met zich meebrengt, naast prachtig en loepzuiver de hoogte in kan schieten. Met haar expressie die zich zo van haar gezicht laat aflezen. Met haar liedjes, die diep gevoelde verhalen zijn en met haar persoon, een mix van onzekerheid en volledig vertrouwen die zich continue laat merken.

Misschien behalve bij een artiest thuis zijn, is een huiskamer show het meest intieme mogelijk. Publiek en artiest zitten op elkaars lip. Zij horen en voelen elkaar als het ware. Er is dan ook niemand die een geluid maakt of kletst. Dit is pure beleving. Er is ook geen verschuilen mogelijk. Voor alle aanwezigen is dit wat het is.

Foto: Wout de Natris
Het is ook een ontdekking. Een jongeling die met open mond zit te luisteren en na het eerste nummer, eigenlijk vol verbazing zegt, wat is dit mooi, Een volwassene die zich afvraagt waar haar microfoon zit. Het kan toch niet dat ze dit zo doet? De verrassing van de intensiteit bij hen die haar voor het eerst zien. Anderen weten wat er gaat komen, maar worden opnieuw overvallen door de schoonheid van Jane Willow's muziek en voordracht.

In 2019 trad Jane Willow op met één EP op haar cv en een aankomende single. In 2022 met de prachtige en overtuigende cd 'Burn So Bright' op zak. Een plaat met een aantal nummers die zich inmiddels een weg gebaand hebben naar de Ierse radio. En terecht, want die kwaliteit hebben verschillende van haar nummers op Burn So Bright. Het maakt dat zij in Ierland een bescheiden bekendheid is.

Dat is een grote stap voor de jonge vrouw die ruim tien jaar geleden naar Ierland verhuisde omdat zij daar een muzikale carrière wilde opbouwen. Met veel downs en enkele ups lijkt dat nu te gaan lukken. Het teken dat, hoe moeilijk het ook is, je een droom moet najagen als je er echt voor wilt gaan. Een inspiratiebrom voor velen.

Foto: Wout de Natris
Nu Nederland nog. Wie zorgt ervoor dat Jane Willow met bijvoorbeeld het prachtige 'Let There Be Light' op de Nederlandse radio gedraaid gaat worden? Wie zorgt er voor dat ze af en toe ook hier kan optreden? Dat wordt de hoogste tijd. Van Breda naar Dublin naar Hilversum. Waarom niet?

Het was afgelopen vrijdag een magische avond in Haarlem, een die de mensen die aanwezig waren niet snel zullen vergeten. Voor diegenen die er niet bij waren, is er een troost. Met Jane is de afspraak gemaakt dat als haar tweede cd uit is gebracht, zij hier voor de derde keer komt spelen.

Tijdens haar dankwoord gaf zij aan mij een held te vinden, omdat ik over haar schrijf, dat zij hier kan optreden. Dat is, leuk om te horen, maar veel te veel eer. Wel geef ik zo toe, dat dit een van de echt leuke kanten van dit blog is, maar de eer laat ik echt aan de artiest. Om zulke mooie muziek van zo dichtbij te mogen beleven, dat is, om een bekende reclame aan te halen, echt onbetaalbaar. Het is een voorrecht om dit te kunnen organiseren voor onze vrienden en om zelf bij aanwezig te zijn. Zo ongelofelijk bijzonder.

Wout de Natris


Je kunt Jane Willows muziek beluisteren en bestellen op haar bandcamp pagina:

https://janewillowmusic.bandcamp.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten