Tuesday, 1 August 2017

The Meltdown. The Meltdown

Bij Melbourne denk ik niet direct aan broeierige Amerikaanse soul, maar dat is wel precies het soort muziek dat de uit deze Australische stad afkomstige band The Meltdown maakt.
 
Het titelloze debuut van The Meltdown neemt je mee terug naar de hoogtijdagen van de Amerikaanse soulmuziek en imponeert met een gloedvol geluid vol passie, beleving en natuurlijk soul.
 
The Meltdown zet voor haar soulmuziek geen bescheiden middelen in. De Australische band kiest voor een groots en meeslepend geluid waarin gitaren, orgels en blazers afwisselend de hoofdrol opeisen.
 
Het is een imposant geluid dat vraagt om een nog imposantere stem en daarover beschikt voorman Simon Burke, die op het debuut van The Meltdown met grote regelmaat de sterren van de hemel zingt. Om de feestvreugde compleet te maken is het debuut van The Meltdown ook nog eens voorzien van al even overtuigende vrouwenstemmen, die garant staan voor zeer effectieve koortjes.
 
Natuurlijk zijn er al heel veel bands die proberen om de soul van weleer te doen herleven, maar zo goed als op het debuut van The Meltdown hoor je het echt maar zelden.
 
Dat heeft voor een deel te maken met het instrumentarium dat groots en meeslepend klinkt, maar ook opvallend open en verrassend subtiel klinkt. De ene keer krijgen de heerlijke bluesy gitaren, die soms rauw mogen uithalen, net wat meer ruimte, de volgende keer zijn het de stuwende orgels die alle aandacht opeisen of mogen de blazers (met een hoofdrol voor de saxofoon en de trompet) een deel van de ontstane ruimte opvullen.
 
Hoewel de verleiding bij dit soort muziek groot is om enorm uit te pakken, is de instrumentatie op het debuut van The Meltdown ondanks het grootste totaalgeluid opvallend subtiel. De gitaarlijnen op de plaat zijn werkelijk wonderschoon en ook de orgels en de blazers spelen geen noot te veel. De oerdegelijk maar ook swingend spelende ritmesectie breidt alles razendknap aan elkaar en zorgt er bovendien voor dat stil zitten onmogelijk is bij beluistering van het debuut van de Australische band.
 
Dat alle onderdelen van het totaalgeluid van The Meltdown zo prachtig zijn te horen is overigens ook een compliment voor de producer van de plaat, die een waar kunststukje heeft afgeleverd.
 
The Meltdown laat zich vooral inspireren door vintage soul, maar verwerkt ook invloeden uit de country, blues, gospel, jazz, rock en rhythm & blues in haar muziek, waardoor het debuut van de band veelzijdiger is dan de gemiddelde plaat in het genre.
 
Bij een goede soulplaat gaat het uiteindelijk om de zang en ook die is op het debuut van The Meltdown van hoog niveau. Simon Burke kan fantastisch uithalen, maar zingt ook prachtig ingetogen. De stem van de Australiër roept herinneringen op aan de grote soulzangers uit de jaren 60, maar heeft ook een mooi eigen geluid met een onweerstaanbaar rauw randje.
 
En zo maken een stel Australiërs in het momenteel overvolle genre van de retro-soul een plaat waar geen enkele soulliefhebber omheen kan en die het predicaat retro aan alle kanten overstijgt. Het debuut van The Meltdown is in alle opzichten een fantastische plaat. Mis hem niet!

Erwin Zijleman

Je kunt The Meltdown hier beluisteren en kopen:

https://themeltdownmusic.bandcamp.com

No comments:

Post a Comment