zondag 29 november 2015

Rest And Be Thankful. Linden

Linden is het alter-ego van de Schotse singer-songwriter Joe McAlinden, die een enkeling mogelijk zal kennen van Schotse cultbands als The Boy Hairdressers, The Groovy Little Numbers, The BMX Bandits en Superstar.
 
Hoewel ik de Schotse popmuziek over het algemeen een warm hart toedraag, ken ik deze bands persoonlijk niet, ook al had The Groovy Little Numbers met Teenage Fanclub voormannen Norman Blake en Gerard Love twee van mijn muzikale helden in de gelederen.
 
Ook de eerste soloplaat van Joe McAlinden heb ik drie jaar geleden niet opgepikt, maar zijn tweede plaat onder de naam Linden is me gelukkig niet ontgaan. Op Rest And Be Thankful maakt Linden muziek die de zon overvloedig laat schijnen en bovendien de Schotse popmuziek weer eens nadrukkelijk op de kaart zet.
 
Rest And Be Thankful herinnert aan de hoogtijdagen van Teenage Fanclub, maar ook invloeden van The Beatles en The Beach Boys en invloeden uit de eigenzinnige Schotse gitaarpop van de jaren 90 hebben hun sporen nagelaten op Rest And Be Thankful. Tenslotte doet de muziek van Linden wel wat denken aan de prachtplaat van de supergroep van Norman Blake en Joe Pernice, The New Mendicants; een plaat die twee jaar geleden helaas schandalig weinig aandacht kreeg.
 
Ook voor de productie van zijn tweede soloplaat deed Linden weer een beroep op de gelukkig weer grotendeels herstelde Edwyn Collins en Sebastian Lewsley, maar het opnameproces verliep dit keer anders. Rest And Be Thankful werd samen met de band van Linden opgenomen in een Schots vissersdorp. De band zorgt voor een wat energieker geluid, terwijl de locatie heeft gezorgd voor een lekker ontspannen sfeer.
 
Linden heeft zoals gezegd een plaat vol zonnestralen gemaakt, maar zoals zo vaak bij Schotse bands krijgen ook de donkere wolken een kans, waardoor de muziek van Linden afwijkt van die van de Californische soortgenoten.
 
Op Rest And Be Thankful domineert de frisse gitaarpop zoals Teenage Fanclub die ooit maakte. Het is gitaarpop vol aanstekelijke gitaarlijnen, bijzonder aangename zang en zo nu en dan fraaie harmonieƫn. Het geluid van Linden wordt vervolgens incidenteel verrijkt met fraai klinkende strijkers, een lekker op de voorgrond tredende piano en mooi ingetogen spelende blazers. Met name wanneer blazers worden ingezet raakt de tweede plaat van Linden nadrukkelijk aan de Northern Soul uit de jaren 70 en dat klinkt nog altijd bijzonder aangenaam; net als de gitaarpop die de rest van de plaat domineert.

Rest And Be Thankful van Linden duurt maar net een half uur, maar het is een half uur genieten van heerlijk melodieuze muziek met inhoud, die het uitstekend doet bij de aangename zonnestralen van de laatste weken. Een bescheiden parel in het enorme aanbod van het moment.

Erwin Zijleman

Je kunt hier luisteren naar 'Rest And Be Thankful':

https://www.youtube.com/watch?v=xKzG0ZchQ1Y

Of kopen op Bol.Com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten