dinsdag 18 september 2012

Lady Gaga live in de Ziggo Dome

Lady Gaga fans. Foto Bernd de Nijs
De Ziggodome is een nieuwe concertzaal in Amsterdam, vlakbij de Arena. Niet mega groot, er is (staan)plaats voor zo'n 17.000 bezoekers. Ik was er voor de eerste keer en aangenaam verrast: gratis garderobe, zonder wachttijden (zelfs na afloop van het concert), genoeg wc's en consumptiemuntjes (dat dan weer wel) die je na afloop gewoon kunt retourneren. Maar belangrijker: het geluid is gewoon goed. Geen gegalm en geschel. Bijna alle zitplaatsen hebben goed zicht en op het veld,waar ik stond, heb je redelijk goed zicht, tenzij er zo'n nep Gaga met haar hakken en haar haar voor je neus gaat staan.

In het voorprogramma de band The Darkness. 'From the UK', zei de leadzanger. Vrij ruige rockmuziek: drie rauwe gitaren en een drum. Best leuk. De leadzanger deed een handstand (of eigenlijk: een hoofdstand) en als beloning gooide een meisje een slipje met daarin een condoom naar de leadzanger. Gelukkig begon dit voorprogramma ruim voordat families inclusief tere kinderzieltjes in hun stoelen zitting hadden genomen.

Dan Lady Gaga: Wie zei er ooit dat het op elkaar lijkende simpele popdeuntjes zijn, van Madonna afgekeken, supercommercieel en ja, Lady Gaga kan inderdaad pianospelen, maar dat maakt het nog geen goede muziek? Inderdaad, dat heb ik gezegd en ik had nog gelijk ook.

Maar wat een optreden! Een wervende show, vol met kitch en extravaganza (zoals lesbiënnende homo's...). Een sprookjeskasteel met enorme muren die bewogen. Een mega-spin, een paard, een zwevende holografisch hoofd, een motor, 10? dansers, goede band, elk nummer andere kostuums, veel mooie licht- en geluideffecten. Lady Gaga bewoog zich voor, op en over het kasteel en zong al die bekende liedjes als Pokerface, Born this Way, Bad Romance, Papparazzi, Monster, Alejandro (NB: de 'j' niet als een Nederlandse j uitspreken, want dan sta je voor paal) en vele andere. En dat deed ze super! Het publiek, waaronder ik, vond het allemaal fantastisch. In het publiek veel als 'little monsters' uitgedoste meisjes en vrouwen (zie foto). Lady Gaga gaf aan dat Nederland een fantastisch land was en bedankte het publiek voor het fan-zijn, want zonder haar fans was ze nergens. Ze deed dat overigens op een erg overtuigende manier: ik had het gevoel dat ze het meende. Eén minpunt, en Lady Gaga, als je dit leest, zie het niet als kritiek maar als opbouwende suggestie: in élk nummer minimaal twee keer 'put your hands up' zingen is kotsopwekkend.

Na 2.5 uur was het Gagafeest over en kon ik met dank aan Rutte I met 130 km/u naar huis rijden.

Conclusie: geslaagd optreden.

Bernd de Nijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten