zondag 4 december 2016

Heart Like A Levee. Hiss Golden Messenger

Hiss Golden Messenger verraste twee jaar geleden met een plaat die zich liet beluisteren als een vergeten Bob Dylan plaat.
 
Lateness Of Dancers zou overigens zeker geen slechte Bob Dylan plaat zijn geweest, maar was uiteindelijk vooral een hele goede plaat van het alter ego van de Amerikaanse singer-songwriter Michael (M.C.) Taylor (in het verleden ook de man achter The Court & Spark), die op de prachtplaat overigens op indrukwekkende wijze werd bijgestaan door multi-instrumentalist en engineer/producer Scott Hirsch en leden van de band Megafaun.
 
Ook bij beluistering van de nieuwe plaat van Hiss Golden Messenger zal de naam van Bob Dylan nog enkele keren opduiken, maar Heart Like A Levee is een plaat die de oude meester nooit gemaakt heeft.
 
Op zijn nieuwe plaat verrijkt M.C. Taylor zijn muziek niet alleen met invloeden uit de folk, maar citeert hij ook uit de archieven van onder andere de gospel, de country, de blues, de psychedelica en de soul.
 
Megafaun leden Phil en Bradley Cook zijn ook dit keer van de partij en krijgen gezelschap van onder andere een saxofonist en een aantal zangeressen, onder wie Alexandra Sauser-Monnig, Sonyia Tuner en Tift Merritt, die zorgen voor mooie en emotievolle vocale accenten.
 
Vergeleken met zijn voorganger heeft Heart Like A Levee een opvallend veelkleurig geluid, maar Hiss Golden Messenger weet het hoge niveau van Lateness Of Dancers vrij makkelijk vast te houden.
 
Op zijn nieuwe plaat neemt M.C. Taylor je mee op een muzikale reis die enkele decennia terug gaat en een groot deel van de Verenigde Staten bestrijkt, maar Heart Like A Levee is ook een tijdloze plaat vol uitstekende popsongs.
 
Door het veelzijdige geluid en de veelheid aan invloeden verdwijnt de vergelijking met Bob Dylan al heel snel naar de achtergrond en verschuift de aandacht naar Hiss Golden Messenger. Het is aandacht die M.C. Taylor en zijn medemuzikanten verdienen, want wat wordt er op Heart Like A Levee knap gemusiceerd en wat zijn de songs van de prachtig zingende Amerikaan sterk.
 
Ik was twee jaar geleden behoorlijk onder de indruk van Lateness Of Dancers, maar de nieuwe plaat van Hiss Golden Messenger is nog een stuk sterker. Heart Like A Levee, dat overigens in een hoes is gestoken die herinnert aan die van Boy en War van U2, is een plaat die prima past bij de eerste herfstdagen van 2016 en deze herfstdagen voorziet van een stemmig maar prachtig kleurenpalet.

Erwin Zijleman

Je kunt hier luisteren naar 'Heart Like A Levee':

https://www.youtube.com/watch?v=xtaVDOFFDWE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten