zaterdag 21 april 2018

Air Traffic live. Tivoli, Utrecht, Dinsdag 17 april 2018

Foto: HsreD
Waar een vakantieliefde al niet goed voor kan zijn. Stomverbaasd was ze, de Vlaamse schone, dat ik als zelfverklaard indierockliefhebber nog nooit van de band Air Traffic had gehoord. Terwijl ik haar tijdens de twee weken safari in Zuid Afrika bijkans de ipod uit de oren rukte om steeds maar weer het nummer Shooting Star te horen. De heren van Air Traffic waren in 2012 in Vlaanderen al jaren erg groot, onder andere als gevolg van een invalbeurt op Rock Werchter, waar ze overigens later dit jaar weer spelen.
 
Een van de mooiste muziekverhalen van het moment. In augustus 2010 kondigt Air Traffic aan dat het voor onbepaalde tijd pauzeert. In oktober 2017 laten de Britten via social media weten dat ze de 10de verjaardag van hun enige album ‘Fractured Life’ (2007) willen vieren met een kleine tournee. De vier zijn intussen uit de muziek gestapt en hebben kantoorjobs. Tot verrassing van velen verkoopt Air Traffic drie keer Het Depot in Leuven uit. De herinnering aan de makers van hits als ‘Charlotte’ en ‘Shooting Star’ was dus zeer warm gebleven. De groep stamt uit Bournemouth - waar ze naast het vliegveld repeteerden - en bracht/brengt indiepop met een hoofdrol voor de piano. Bassist Jim Maddock liet na de Leuvense triple weten dat hij graag nog eens op Rock Werchter wou spelen. Zoals in 2007 en 2008. Dat tweede jaar speelden ze trouwens een tweede keer als vervanger van Babyshambles. Welkom in de droomfabriek, gentlemen!” (bron: www.rockwerchter.be) 

Foto: HareD
Hun roem is in Nederland nooit zo hoog gestegen. Een paar maanden geleden speelden ze in Paradiso Noord en de afsluitende gig van hun korte Europese tour bracht ze naar een lang niet geheel gevulde Pandora in TivoliVredenburg. Toch een overgang na onder andere twee uitverkochte concerten in het roemruchte Brusselse Ancienne Belgique.

Dat mocht de pret echter niet drukken voor de aanwezigen in Utrecht. Aangezien hun enige CD Fractured Life (2007) maar uit 11, niet al te lange, nummers bestaat, werd er ook flink uitgepakt met covers om een concert van krap anderhalf uur te kunnen geven. Voor mij waren dat onbekende nummers, maar ze pasten goed bij hun bestaande werk. En dat werk brachten ze met vuur, maar toch ook ontspannen. Zanger/pianist/gitarist Chris Wall maakte tussen de nummers door grapjes met het publiek, en ook de anderen leken zich goed te vermaken. De setlist werkte langzaam maar zeker toe naar wat mij betreft het hoogtepunt, namelijk afsluiter Shooting Star. Wat een wereldnummer is dat, ook live.

Hoewel het voorprogramma, The Visual, echt volledig ruk was, was het dus een fijn muziekfeest daar in Utrecht. Hopelijk komt Air Traffic nog veel vaker terug van hun muzikanten-vakantie.

HareD


Geen opmerkingen:

Een reactie posten