woensdag 5 september 2018

Broeder Dieleman. Komma.


Op donderdag 6 september, 23.00 uur, staat het radioprogramma Kairos geheel in het teken van de nieuwe plaat van broeder Dieleman (klik hier om te luisteren: https://www.concertzender.nl/programma/kairos_460267/). Programmamaker Wino Penris, voor WoNo Magazine volgers beter bekend als .No, vertelt hieronder waardoor hij zo geraakt werd, dat hij zijn hele programma omgooide voor deze, ene plaat.

Op 7 september 2018 komt het nieuwe album ‘Komma’ van Broeder Dieleman uit. WoNo Magazine mocht alvast kijken en luisteren.

En het woord ‘album’ schiet al gelijk ernstig tekort voor deze schitterende uitgave bestaande uit een fotoboek met twee LP’s of cd’s.

Zelfgemaakte foto’s die getuigen van een zeldzaam intense manier van kijken, van zien. Verstilde foto’s van het Zeeuws Vlaamse land dat Broeder Dieleman al jaren bezingt. Foto’s ook, van vervallen huizen die een verdwenen verleden met één beeld laten herleven. En de verhalen van de mensen die erbij hoorden. Foto’s van Tonnie zelf. Het onderwerp steeds teruggebracht tot zijn essentie. Zo transparant dat het verhaal er doorheen schimt. Foto’s over de ritmes van de zon, de maan en de aarde. Genomen in de randen van de dag, het seizoen of het leven. Met steeds een kiem van het nieuwe begin. 

Foto: Tonnie Dieleman
En dan de muziek. Die muziek is alles wat Broeder Dieleman tot nu toe heeft gemaakt en meer. Jaren geleden begon hij als Zeeuws Vlaams singer- songwriter of troubadour. Later kwamen blues, ambient, soundscapes, minimal music, field recordings en wat nog meer? Zijn muzikale camino werd steeds ijler en persoonlijker. Transparanter. Zoekender. 

Alle puzzelstukjes uit het verleden vinden nu hier hun plek in één groot levensweefsel. Het meandert tussen de stijlen. En tussen stemmingen. Nostalgie, verlangen, rouw, schaamte, boosheid, hoop, berusting en vertrouwen. Als een film. Van scene naar scene in één groot verhaal. Het pakt me bij de kraag en laat me niet meer los.

En dan de teksten. Gedichten, zijn het, met dubbele bodems, open ruimte. Maar soms ook gesloten, vastberaden, bezwerend. Het verhaal van de foto’s en de muziek.

Het persoonlijke verhaal opgetekend tijdens een zwerftocht van twee jaar langs de Zeeuws Vlaamse waterkanten. Met Omer Gielliet als gids en de bomen, het water en de vogels als vertrouwde metgezellen. In het landschap, de taal en de gebouwen op zoek naar wortels. Naar de bron die we allemaal in ons meedragen en die we soms weerspiegeld zien in een afgewaaide tak.

Dit alles samen met een fantastische band en in een fantastische vormgeving uitgewerkt tot een uniek kunstwerk. Een waar meesterwerk.

.No

Je kunt Komma hier beluisteren en bestellen:

http://www.snowstar.nl/release/komma/


Of luister op onze Spotify keuzelijst om uit te vinden waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten