dinsdag 26 maart 2024

Great Doubt. Astrid Sonne

De Deense muzikante Astrid Sonne maakte in het verleden instrumentale en behoorlijk experimentele muziek, die ze nu op fascinerende wijze combineert met haar stem en wat conventionelere songs.

Met name de alternatieve Amerikaanse muziekpers was recentelijk heel enthousiast over Great Doubt van Astrid Sonne. De tegenwoordig vanuit Londen opererende Deense muzikante heeft een verleden in wat experimentelere instrumentale muziek, waarin ze uiteenlopende invloeden verwerkte. Al die invloeden komen ook voorbij op Great Doubt, maar Astrid Sonne combineert ze dit keer met haar bijzonder mooie stem. De songs van de Deense muzikante zijn ook wel iets toegankelijker geworden, maar de songs op Great Doubt zijn nog altijd volgestopt met wonderschone klanken en bijzondere wendingen, waardoor dit zeker geen doorsnee maar wel een heel mooi singer-songwriter album is.

Astrid Sonne is een Deense muzikante die in het verleden instrumentale en over het algemeen behoorlijk experimentele muziek maakte. Het is muziek die afwisselend in de hokjes chamber pop, elektronica en neoklassiek past en die het de luisteraar wat mij betreft meestal niet makkelijk maakt. Ik heb het wel even geprobeerd met de eerste twee albums van de Deense muzikante, die volgens haar bandcamp pagina momenteel in Londen woont, maar werd er buiten een aantal hele mooie passages vooral heel onrustig van.

Op het deze week verschenen Great Doubt gooit Astrid Sonne het over een andere boeg, wat overigens zeker niet betekent dat ze alle schepen achter zich heeft verbrand. Great Doubt opent met een neoklassieke ouverture van fluit en viool, maar in de tweede track domineren in eerste instantie verrassend stevig aangezette en vooral organisch klinkende beats. Deze beats worden gecombineerd met de mooie stem van Astrid Sonne, waarna in een later stadium viool en piano worden toegevoegd.

De muziek van Astrid Sonne is op Great Doubt nog altijd behoorlijk experimenteel, maar omdat ze kiest voor zang en zich bovendien grotendeels beweegt binnen de kaders van een song met een kop en een staart, is het een stuk toegankelijker dan de muziek die de Deense muzikante in het verleden maakte. Ik hou normaal gesproken wel van lekker in het gehoor liggende singer-songwriter muziek, maar ook de wat complexere muziek van Astrid Sonne overtuigt me makkelijk.

Great Doubt is een ander album dan de twee vorige albums van de muzikante uit Londen, maar houdt op hetzelfde moment vast aan de invloeden uit de chamber pop, de elektronica en de neoklassieke muziek. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe de songs van Astrid Sonne zouden klinken zonder zang, maar deze zang heeft wat mij betreft duidelijke meerwaarde.

Dat de songs van Astrid Sonne ook zonder zang overeind zouden blijven zegt wel iets over het niveau van de muziek op het album. Great Doubt combineert strijkers, blazers, piano en elektronica op prachtig wijze met beats en doet dit op een manier die de fantasie uitvoerig prikkelt. Met de term beats doe je de muziek van Astrid Sonne nog wel wat te kort, want er zit geweldig drumwerk onder.

Dit soort muziek combineren met zang zou in veel gevallen waarschijnlijk gekunsteld klinken, maar bij Astrid Sonne vallen alle puzzelstukjes op bijzondere wijze in elkaar. De muzikante uit Londen beschikt niet alleen over een hele mooie stem, maar zingt ook op bijzondere wijze, wat de muziek op Great Doubt voorziet van een ontspannen sfeer. Met een kleine 27 minuten muziek is het nieuwe album van Astrid Sonne wel wat aan de korte kant, maar in die 27 minuten gebeurt er veel meer dan op een gemiddeld singer-songwriter album.

Great Doubt is een album dat je meerdere keren moet horen, want bij eerste beluistering overheerst, in ieder geval bij mij, de verbazing. Ik was er op voorhand niet zeker van dat ik Great Doubt na een paar keer horen nog steeds mooi zou vinden, maar vooralsnog wordt het nieuwe album van Astrid Sonne alleen maar mooier. Het is razend knap hoe de totaal verschillende en in een aantal gevallen zelfs tegenstrijdige lagen in de muziek van Astrid Sonne samen komen en elkaar zelfs versterken. Lichte kost is het zeker niet, maar geef dit album de tijd en je krijgt er veel moois voor terug.

Erwin Zijleman


Je kunt Great Doubt hier luisteren en bestellen:

https://astridsonne.bandcamp.com/album/great-doubt


Geen opmerkingen:

Een reactie posten