zaterdag 18 maart 2023

Anarchist Gospel. Sunny War

Sunny War kan op Anarchist Gospel uit de voeten met veel genres binnen de Amerikaanse rootsmuziek en heeft haar muziek ook wat voller ingekleurd, zonder dat dit ten koste is gegaan van de ruwe emotie.

Sunny War koos na een aantal behoorlijk Spartaanse albums op Simple Syrup uit 2021 voor een voller geluid, waarmee ze klaar leek voor een breder publiek. Dat is ze met het deze week verschenen Anarchist Gospel, dat nog wat voller klinkt en bovendien een gevarieerder geluid laat horen. Het is een geluid dat alle hoeken van de Amerikaanse rootsmuziek bestrijkt en mede door de samenwerking met een aantal gelouterde muzikanten echt fantastisch klinkt. Op hetzelfde moment blijven de persoonlijke songs van de Amerikaanse muzikante ruw en intiem. Met Anarchist Gospel is Sunny War de cultstatus definitief ontgroeid en kan ze mee met een aantal aansprekende soortgenoten in het genre.

Ik had niet zo heel veel met de eerste paar albums van Sunny War, maar het in 2021 verschenen Simple Syrup wist me wel flink te overtuigen. Daar stond ik niet alleen in, want het album kreeg louter lovende recensies. Achter Sunny War gaat de Amerikaanse muzikante Sydney Lyndella Ward schuil. Deze Sydney Lyndella Ward werd geboren in Nashville, Tennessee, maar groeide overal en nergens en bijna uitsluitend in armoede op, om uiteindelijk neer te strijken in Los Angeles.

Ze kreeg de muziek al vanaf jonge leeftijd met de paplepel ingegoten en was hierbij niet bepaald kieskeurig. Dat is nog altijd te horen in de muziek van Sunny War, die een bonte mix van genres en stijlen laat horen. Net als Simple Syrup bestrijkt ook het deze week verschenen Anarchist Gospel ongeveer het hele spectrum van de Amerikaanse rootsmuziek met een hoofdrol voor invloeden uit de folk, soul, blues en gospel. Dat Sunny War een carrière in de muziek van de grond heeft gekregen is overigens een klein wonder, want ze leefde lange tijd op straat en leek meer dan eens ten prooi te vallen aan alcohol en drugs.

Met het in 2021 verschenen Simple Syrup kreeg ze definitief voet aan de grond, wat heeft gezorgd voor een wat ruimer budget voor Anarchist Gospel, dat is verschenen op het gerenommeerde New West label. Waar de eerste albums van Sunny War wat mij betreft te Spartaans en te weinig onderscheidend klonken, liet de Amerikaanse muzikante op Simple Syrup een wat voller en wat mij betreft ook aansprekender geluid horen. Op haar vierde album heeft Sunny War dit geluid nog wat verder verrijkt, zonder dat dit ten koste is gegaan van de ruwe emotie in haar muziek.

Dat deed ze overigens niet in haar eentje, want de lijst met gastmuzikanten die kwamen opdraven voor Anarchist Gospel is indrukwekkend. Allison Russell, David Rawlings en Chris Pierce spelen een prominente rol op het album, maar zijn zeker niet de enige muzikanten van naam en faam die op het album te horen zijn. Voor het album keerde Sunny War terug naar haar geboortegrond in Nashville, Tennessee, waar ze Anarchist Gospel opnam in de studio The Bomb Shelter van Andrija Tokic (Alabama Shakes, Hurray For The Riff Raff, Benjamin Booker, The Deslondes, Margo Price en Ian Noe), die het album ook produceerde. Het is een knappe productie die er aan de ene kant voor zorgt dat de muziek van Sunny War redelijk sober klinkt, maar aan de andere kant maar mooie details uit de speakers laat komen.

De stem van Sunny War doet me nog altijd wat denken aan die van Tracy Chapman, maar ook Joan Armatrading is relevant vergelijkingsmateriaal, terwijl ze in muzikaal opzicht in ongeveer dezelfde vijver vist als Allison Russell, Valerie June, Brittany Howard, Rhiannon Giddens en Leyla McCalla, met hier en daar een uitstapje richting Gillian Welch.

Sunny War zette met haar vorige album een flinke stap, maar doet er nog een flinke schep bovenop op Anarchist Gospel, dat in muzikaal opzicht rijker en veelzijdiger klinkt, dat in vocaal opzicht makkelijker overtuigt, maar dat vooral betere songs bevat. Het zijn nog altijd zeer persoonlijke songs, die de muziek van Sunny War ook nog eens voorzien van een emotionele lading. Hoogste tijd dus om de cultheld Sunny War te scharen onder de smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek en dan specifiek in het segment waarin niet wordt gekeken op een invloed meer of minder.

Erwin Zijleman


Je kunt Antichrist Gospel hier luisteren en bestellen:

https://sunnywar.bandcamp.com/album/anarchist-gospel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten