zaterdag 1 augustus 2020

Lend Your Garden. Avocet

Avocet heeft een folkalbum gemaakt dat zowel traditioneel als modern klinkt en dat op wonderschone wijze zowel binnen als buiten de lijntjes van het genre kleurt. 

Avocet had maar een paar noten nodig om indruk te maken, maar sindsdien is Lend Your Garden alleen maar mooier en fascinerender geworden. De band uit Glasgow maakt indruk met een even mooi als bijzonder geluid. Het is een geluid dat meerdere kanten op kan schieten en dat door de belangrijke rol voor de Keltische harp anders klinkt dan gebruikelijk in het genre. De songs van de band klinken niet alleen prachtig, maar kleuren ook fraai buiten de lijntjes van de folk. En zijn er ook nog eens de prachtige vocalen van zangeres Iona Zajac, die het bijzondere geluid van Avocet nog wat verder optilt. Een debuut waar de belofte van af spat. 

Ik ben lang niet altijd gek op wat traditioneel aandoende Britse folkmuziek, maar zo af en toe komt er een folkalbum voorbij dat me wel onmiddellijk weet te overtuigen. Lend Your Garden van Avocet is zo’n album.

Avocet is een band uit het Schotse Glasgow en het is een band die zich vooral heeft laten inspireren door traditionele Britse folk en door Keltische muziek.

Avocet, vernoemd naar een album van de legendarische Britse folkmuzikant Bert Jansch, is een duo dat bestaat uit Iona Zajac en Sam Grassie. Iona Zajac bespeelt de Keltische harp (clàrsach), Sam Grassie elektrische en akoestische gitaren. Op het debuutalbum van de band wordt Avocet aangevuld met een ritmesectie en worden verder incidenteel saxofoon en fluit toegevoegd aan het fraaie geluid van de band.

In de openingstrack is direct duidelijk dat Avocet nog veel meer te bieden heeft dan een wonderschone instrumentatie, want dat is het. De fraaie klanken van de Keltische harp, gitaren en staande bas, krijgen immers gezelschap van de stem van zangeres Iona Zajac en het is een stem die je vanaf de eerste noten voorgoed wilt koesteren. Het is een stem die gemaakt lijkt voor de sfeervolle folkmuziek van de Schotse band, maar Iona Zajac klinkt gelukkig niet zo plechtig of pastoraal als veel zangeressen in het genre en heeft ook wel wat van Cowboy Junkies zangeres Margo Timmins.

Ook qua sfeer doet de muziek van Avocet me in de een groot deel van de tracks wel wat denken aan Cowboy Junkies, al zijn invloeden uit de folk en de Keltische muziek nadrukkelijk aanwezig en heeft Avocet een duidelijk eigen geluid. Het is een geluid dat wordt gedragen door de bijzondere klanken van de Keltische Harp, die de muziek van de band uit Glasgow ook iets sprookjesachtigs en dromerigs geeft. In het volledig instrumentale Glarabi klinkt de muziek van de band nog wat folkier en traditioneler, maar het is nog altijd geen 13 in een dozijn Britse folk.

In muzikaal opzicht is het keer op keer smullen van prachtig harp- en gitaarwerk, maar ook de andere muzikanten op het album dragen bij aan een geluid dat steeds weer net wat anders klinkt en dat zeker niet alleen folky en Keltisch aanvoelt. Ik ben zoals gezegd geen heel groot folkliefhebber, maar de muziek van Avocet overstijgt op een of andere manier het genre en slaagt er in om de aandacht steeds steviger vast te houden.

Het is knap hoe de band er steeds weer nieuwe invloeden bij sleept. Zo bevat de titeltrack invloeden uit de Malinese woestijnrock, wat opvallend mooi kleurt bij de prachtige stem van Iona Zajac, die bezweert als een Malinese medicijnvrouw, maar ook als Avocet de Britse folk uit de jaren 70 dicht nadert of als de band vanwege de ruimtelijke harpklanken opschuift richting New Age, slaagt Lend Your Garden er in om de fantasie te prikkelen met uitstapjes buiten de gebaande paden.

Het levert een even aangename als fascinerende luistertrip op, die 45 minuten lang betovert. Betovert met wonderschone klanken, betovert met een stem die je doet smelten en betovert met songs vol invloeden, maar ook songs vol diepgang en mysterie. Het valt momenteel niet mee om als beginnende band aan de weg te timmeren, maar dit prachtdebuut van Avocet mag wat mij betreft echt niet ondersneeuwen in deze bijzondere tijd.

Erwin Zijleman

Je kunt Lend Your Garden hier luisteren en kopen:

https://avocetmusic.bandcamp.com/album/lend-your-garden


of luister naar onze Spotify Playlist om uit te vinden waar we over schrijven:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten