vrijdag 8 juli 2022

Joe Jackson live. Carré Amsterdam, 1 juli 2022

Foto: HareD
Wel knap, je grootste successen zo’n 30 jaar geleden vieren en nu nog steeds Carré bijna uitverkopen. Joe Jackson deed het, op karakteristieke wijze.

Joe wil zijn publiek het liefst op een stoel, zo kan ik mij ook herinneren van een show eind jaren tachtig in Ahoy. Dus zijn keuze voor Carré was niet zo gek. Hij komt komende weken ook nog in De Veereniging, 013 en TivoliVredenburg, dus ik neem aan dat het daar ook zitten geblazen is. Dat is ook best te doen, want een deel van zijn muziek is ingetogen. Maar een ander deel geheel niet, en dan is het wel fijn om te kunnen staan. Maar daar heeft Joe dus een andere opvatting over…

De ‘Sing You Sinners’-tour is een mix van oud en nieuw werk, deels met band en deels solo op piano. Toetsen, bas (Joe’s oude vriend Graham Maby!), gitaar en drums, met een decor van hoofdzakelijk de kisten waarin de instrumenten worden vervoerd. De muziek moest de show dus maken, en deed dat op eenvoudige en overtuigende wijze. Jackson’s werk, of het nu uit eind jaren zeventig is, of heel recent, is zo sterk, daar is verder geen hocus pocus bij nodig. Ook niet omdat zijn stem nog net zo zuiver en onveranderd is als eind jaren zeventig. Joe was ook verrassend communicatief, met voor zijn doen veel praatjes tussen de nummers door (zo leerden wij dat hij van regen houdt, om maar wat te noemen….!).

Foto: HareD
De heren begonnen met een medley van drie nummers van zijn eerste LP, Look Sharp (1979) en drie van de meest recente, Fool (2019). Opvallend -althans voor mij- was dat de nummers van Fool live zo goed uit de verf kwamen. Hij speelde er nog meer in de loop van de avond en op cd vond ik er niet zoveel aan, eerlijk gezegd, maar nu schitterden ze. En dat deden zij naast alle greatest hits van Joe, dus bijvoorbeeld een prachtige vertolking van Real Men, en heerlijke nummers als It’s Different for Girls, A Slow Song, maar ook Sunday Papers, Nineteen Forever, Blaze of Glory en natuurlijk Is She Really Going Out with Him.

Heerlijk concert, Joe kan nog jaren mee!

HareD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten