Monday, 6 January 2025

R.I.P. Joost den Draaijer / Willem van Kooten (1941 - 2025)

Toeval bestaat niet. Op vrijdag 3 januari is er een item op het NOS Journaal van 20.00 uur over het zestig jarig bestaan van de Top 40. Op zaterdag 4 januari wordt bekend gemaakt dat Willem van Kooten is overleden. Van Kooten is de man die on 1964 van Radio Veronica, "192 goed idee", naar de V.S. mocht op studiereis en terugkwam met horizontale programmering, uitzoeken welke luisteraars op welk moment van de dag het beste bediend kunnen worden en bovenal het idee voor een wekelijkse hitlijst.

Die ging live, zonder dat ik ook maar een idee had, op 2 januari 1965, met op 1 'I Feel Fine' van The Beatles, de eerste van in totaal 16 nummer 1 hits tussen 1965 en lente 1970. Op 9 januari werd het eerste gedrukt exemplaar uitgegeven, die jongeren bij hun platenwinkel konden ophalen. Een paar jaar later sloot ik als acht jarige ook aan die rij. Het begin van een verzameling, die ook weer stopte natuurlijk.

 

Er is momenteel een tentoonstelling over 60 jaar Top 40 in Museum RockArt. Dit "is gevestigd aan de Zekkenstraat 42 te Hoek van Holland en is iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en eerste zondag van de maand geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de officiële schoolvakanties is het museum tevens op de woensdagen geopend. Entree is 9 euro per persoon". Voor meer informatie, zie de website van het museum.

Joost den Draaijer presenteerde de top 40, vanzelfsprekend. "De nationale zaterdagmiddag gebeurtenis" met de nieuwe tipparade, alarmschijf en top 40 werd een begrip. Dat duurde voor mij overigens niet heel lang, want Van Kooten moest weg bij Veronica. Er staat me iets bij over de single 'Ome Sjakie' van een orkest genaamd De Praatpalen. De tekst van dit nummer werd als schokkend ervaren en Van Kooten zou hier achter zitten. Nu waren nummers van Veronica discjockeys niet raar, want achter Egbert Douwe, die van 'Kom Uit De Bedstee Mijn Liefste, nummer 1 in 1968, zat dj Rob Out bijvoorbeeld.

Ik kan mij echter ook voorstellen dat er een commercieel conflict of een botsing van zakelijke belangen achter het opstappen zat. Van Kooten is zeer bemiddeld geworden van zijn belangen in de popmuziek die starten naast zijn carrière als diskjockey. Ook dat was niet vreemd voor Veronica DJs. Al in die tijd had hij met Freddy Haaijen Red Bullit opgericht en speelde een bepalende rol in de carrière van menig Nederlandse band, met de Golden Earring voorop.

Hoe het nu precies zit, is niet zo relevant. Door de kennis die Van Kooten in 1964 meenam uit de V.S., is het Nederlandse radiolandschap gewijzigd, te beginnen bij de piratenzender die nog een kleine tien jaar zou uitzenden vanaf de Noordzee, net buiten de territoriale wateren vanaf het schip de Norderney.

Rob Out, Jan van Veen, Joost den Draaijer, langzaam nemen we afscheid van de originele DJs van Radio Veronica. Het zegt natuurlijk inmiddels ook iets over mij. Nee, ik heb geen verlangen naar de radio van toen. Het was mooi, want ik ontdekte heel veel nummers zo die ik nog steeds heel mooi vindt en graag speel. Daar heb ik geen DJs meer voor nodig. Het was mooi.

Naschrift

Er staat een klein lemma in Wikipedia over De Praatpalen. Het was een trio, producer Freddy Haaijen, DJ Joost den Draaijer en singer-songwriter Peter Koelewijn. Ze brachten drie singles uit, maar 'Ome Sjakie (Het hele zakie lag in zijn nakie)' was de hit. Veronica DJ Jan van Veen vond het in tweede instantie te gewaagd en stelde voor het nummer niet meer te draaien. Gevolg, exit Den Draaijer die overstapte naar de concurrent op zee Radio Noordzee.

Typisch voor die jaren is, dat het nummer in de ban werd gedaan en waarschijnlijk daardoor een hit werd. Het grootste voorbeeld is 'Je t'Aime ... Moi Non Plus' dat in 1969 niet uit de top 40 was weg te slaan, terwijl niemand het mocht draaien aan de wal. En laten we wel wezen, het is een van de geilste maar ook beste slijpnummers ooit. 'Ome Sjakie' is op zijn best een, toentertijd, choquerende carnavalskraker te noemen.

Wout de Natris - van der Borght

No comments:

Post a Comment