dinsdag 6 juni 2023

The Window Is The Dream. Jana Horn

Jana Horn baarde vorig jaar opzien met haar debuutalbum Optimism, dat opdook in meerdere jaarlijstjes, maar laat met haar tweede album The Window Is The Dream horen dat het nog beter kan.

Het is dringen in het land van de jonge vrouwelijke singer-songwriters, maar Jana Horn uit Austin, Texas, liet op het vorig jaar verschenen Optimism al horen dat ze beschikt over veel talent. Dat talent is alleen maar gegroeid op haar nieuwe album The Window Is The Dream, dat makkelijk indruk maakt, maar ook lang aan kracht blijft winnen. De Amerikaanse muzikante beschikt over een bijzonder mooie stem, heeft haar songs voorzien van fraaie maar ook avontuurlijke klanken en schrijft bovendien songs die de fantasie genadeloos prikkelen. The Window Is The Dream is nog wat mooier dan het terecht bejubelde Optimism en zet Jana Horn nadrukkelijk op de kaart als groot talent.

De Amerikaanse muzikante Jana Horn debuteerde helemaal aan het begin van 2022 prachtig met haar album Optimism. Ik was het album, dat overigens al in 2018 werd opgenomen, in 2020 een keer zonder succes werd uitgebracht en vervolgens een flinke tijd op de plank lag, aan het eind van het jaar nog niet vergeten en reserveerde terecht een plekje in mijn jaarlijst voor het debuutalbum van Jana Horn.

Na de release van haar debuutalbum begon de muzikante uit Austin, Texas, aan haar tweede album, dat deze week is verschenen. Omdat het debuutalbum van Jana Horn een tijd op de plank lag, zat er flink wat tijd tussen Optimism en The Window Is The Dream en dat hoor je. Het betekent overigens niet dat het tweede album van de Texaanse muzikante een totaal ander album is dan zijn voorganger.

Ook op The Window Is The Dream maakt Jana Horn indruk met haar prachtige stem. De Amerikaanse muzikante heeft een fluisterzachte stem, maar zingt met veel gevoel en heeft bovendien een zeer karakteristiek geluid. Net als Optimism is ook The Windows Is The Dream bijzonder mooi en verrassend veelzijdig ingekleurd, springt Jana Horn met flinke sprongen door de tijd en zijn de songs zonder uitzondering zeer aansprekend.

Ik vind het tweede album van Jana Horn wel een stuk mooier klinken, waardoor haar talenten nog fraaier aan de oppervlakte komen. De muzikante uit Austin maakte haar tweede album voor een belangrijk deel met Jared Samuel Elioseff, maar uiteindelijk werd nog een ruime handvol andere muzikanten uitgenodigd in de studio. Het levert een bijzonder geluid op met een vrij sobere organische basis en accenten van onder andere cello, elektrische gitaar en synths.

In de organische basis speelt de staande bas een belangrijke rol, wat de muziek van Jana Horn voorziet van zowel folky als jazzy elementen. Mede door de staande bas en de combinatie van organische klanken en synths doet The Window Is The Dream me wel wat denken aan de muziek van de Britse folkie Kathryn Williams, die ik overigens ook noemde in mijn recensie van Optimism.

Net als Optimism bevat het tweede album van Jana Horn invloeden uit zowel de Britse folk als de Laurel Canyon folk, maar de Amerikaanse muzikante geeft haar songs hier en daar ook een psychedelisch tintje en kan ook muziek maken die met beide benen in het heden staat. In muzikaal opzicht vind ik The Window Is The Dream net wat mooier en interessanter dan Optimism en ook de zang bevalt me net iets beter.

Het is met name deze zang die er voor zorgt dat Jana Horn er in positieve zin uit springt, maar ook de songs van de Texaanse muzikante zijn beter dan die van de meeste van haar collega muzikanten. Het zijn songs die makkelijk overtuigen, maar die de fantasie ook uitvoerig prikkelen.

Optimism werd, na de mislukte poging in 2020, vorig jaar zeer enthousiast onthaald, wat mogelijk flink wat druk heeft gelegd op The Window Is The Dream. Het heeft Jana Horn er niet van weerhouden om haar eigen ding te blijven doen, wat er voor heeft gezorgd dat ook haar nieuwe album een mooi maar ook eigenzinnig album is. Er verschijnen deze dagen nogal wat albums van vrouwelijke singer-songwriters, waaronder een aantal hele mooie, maar The Windows Is The Dream van Jana Horn springt er voor mij uit.

Erwin Zijleman


Je kunt The Window Is The Dream hier luisteren en bestellen:

https://janahorn.bandcamp.com/album/the-window-is-the-dream

Geen opmerkingen:

Een reactie posten