dinsdag 15 november 2022

Mountaineer live, Haarlem 13 November 2022

Foto: HareD
Het was weer feest, thuis bij Wo. en Karen! Ditmaal speelde Mountaineer. Aangekondigd als ‘het soloproject van Maggie Brown zanger en songwriter Marcel Hulst’, troffen wij een 6-koppige band aan in de voorkamer. Naast Marcel bestaand uit drums, bas, toetsen, zangeres alsmede gitaar/lapsteel.

In 2015 verscheen de eerste cd van Mountaineer getiteld '1974'. Eerder dit jaar bracht Marcel 'Lewis & Clark' uit, vernoemd naar Amerikaanse ontdekkingsreizigers die de frontiers van het Amerikaanse Westen ontdekten. Naar eigen zeggen worden op deze cd de grenzen verkend van folk, indiepop en Americana. In vergelijking met ‘1974’ is ‘Lewis & Clark’ veelzijdiger en meer afwisselend. Lewis & Clark (‘& Barn’ staat er trouwens ook nog op de cd-hoes, voor de laatste drie nummers) werd geproduceerd door Jan Schenk (onder andere Claw Boys Claw) en gemixed door Frans Hagenaars, die ook werk deed voor Tim Knol en Daryll-Ann. Dat laatste is wel terug te horen, net zoals ik bij het luisteren soms flash-backs kreeg naar The Jayhawks.

Maar voordat de verkeerde indruk bestaat, we hebben hier te maken met een unieke, veelzijdige stijl, met prachtige melodieën. Vergelijk bijvoorbeeld het veelstemmige ‘Hands off Deck’ of ‘’Submarine’, met het ingetogen ‘Man-made war’, ‘Baltimore’ of ‘Vessel’, terwijl ‘Polaroid’ iets mystieks heeft. Zowel lapsteel als -af en toe- trompet (niet aanwezig in de huiskamer!) zijn prachtig met de stemmen en andere instrumenten verstrengeld.  We kregen het volledige spectrum voorgeschoteld. Mooi op elkaar afgestemd, met een perfect geluid. Vanaf de openingssong ‘Ohio’, tot aan sluitstuk ‘Houses’, het was prachtig. Soms singer-songwriter, dan weer met de hele band, altijd bleef de intimiteit behouden.     

Kortom, het was een heerlijk muziekuurtje. Dus koop of stream die cd, ga Marcel en consorten ergens beluisteren, zorg dat Mountaineer in je systeem komt!

HareD


Je kunt het werk van Mountaineer hier bestellen:

https://mountaineer-music.bandcamp.com/album/lewis-clark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten