zaterdag 3 juli 2021

Stuttgart 21. Peter Muffin Trio

Single 'An Allen Tagen' bereidde me op geen enkele wijze voor op Stuttgart 21. Het is een aardig, zelfs enigzins braaf deuntje, als ik het afzet tegen de nummers op het album. Hier gaan alle registers geregeld open, zonder enige terughouding. Het Peter Muffin Trio gaat los en dat zal de wereld weten.

Als ik het album in een hoekje moet duwen, dan kom ik toch bij de punk uit, met een flinke laag existentiële angst die moeiteloos aan de oppervlakte komt en zo wat emotionele diepgang injecteert in Stuttgart 21.

Met Stuttgart 21 debuteert Peter Muffin Trio op het Glitterhouse Records label met haar eerste album. Door de stadsnaam Stuttgart in de titel moest ik meteen aan Die Nerven denken, een band die al een paar maal op dit blog voorbij is gekomen. Nu ik mij meer verdiep in het Peter Muffin Trio, blijkt er een directe link te zijn. Julian Knoth van Die Nerven heeft besloten nog meer punk te willen spelen dan zijn band al doet. Samen met Caroline d'Orville (Zirkel) and Philipp Knoth (Karies) maakt hij meer herrie dan ooit.

Onze hoofdstad kan zich een beetje verkneukelen aan hoe een groot infrastructureel project in Stuttgart, genaamd Stuttgart 21, uit de klauwen is gelopen. Amsterdam is niet de enige stad waar zoiets heel erg fout kan lopen in de tijd en de centen. De hoes van de plaat is ongetwijfeld een van de tunnelbuizen waar nog jaren geen trein of metro doorheen gaat rijden. Wel indrukwekkend om te zien.

En dat woord, indrukwekkend, is het juiste woord om terug te keren tot Stuttgart 21. Want als de plaat iets is, dan is het indrukwekkend. En dat is dus precies wat ik niet verwacht had op basis van 'An Allen Tagen'. Dat is niet meer dan een aardig liedje, dat de plaat ook opent. Daarna gaat het los om in een orgie van geluid te eindigen in 'Stuttgart Am Meer'. Daar tussenin laat Peter Muffin Trio zich van verschillende kanten zien, maar energie en kwaliteit zijn twee kenmerken die de plaat nimmer verlaten.

Promo foto: Marina Buneta
Het is de variatie tussen de tracks die Stuttgart 21 diepgang geeft en de plaat boven de middelmaat laat uitsteken. De verschillende soorten muziek toont aan de ene kant de zeer verschillende (punk)invloeden op het trio, maar aan de andere het enorme enthousiasme waarmee men te werk is gegaan. Er zijn tracks tussen waar het bijna letterlijk knettert. 'Wir Sehen Uns Morgen' is daar een heel goed voorbeeld van. De band knalt uit de startblokken, maar weet even zo goed zich in te houden in het zeer ritmische refrein waar drums en bas met een slaggitaar de hoofdrol krijgen; voordat alles weer losbarst. De ritmesectie is sowieso heel bepalend voor het geluid van Peter Muffin Trio. Philip Knoths drums bepalen de hele achterkant van het geluid. De (vervormde) bas legt daar een laag overheen. Charlotte d'Orville mag dan grotendeels dienend spelen, opvallend is haar ritmische spel zeker. Ze kit het geluid niet dicht. Iets was bij trios vaak gebeurd. Daaroverheen kunnen er twee dingen gebeuren. Nee, eigenlijk drie. Julian Knoth speelt soms niets namelijk. De andere twee smaken zijn: kaal en ritmisch ('Melancholie') of avontuurlijke, uitwaaierende gitaarpartijen. Het is dan ook heel verrassend om opeens een saxofoon solo te horen op het einde van 'Winter'. Een blaasinstrument komt nog vaker voor in een paar nummers. Het is de enige verfraaiïng op Stuttgart 21. Er kan een gitaar overdub tussen zitten hier en daar, zoals bijvoorbeeld in het Bowie-achtige 'Fehler'.

Het valt mij op dat luisteren naar punk en indierock in het Duits, helemaal prima is. De laatste jaren heb ik sowieso met zekere regelmaat Duitstalige platen gerecenseerd. Van nummers in het (Zwitser)Duits van Sophie Hunger, maar eerder dit jaar bijvoorbeeld van Steiner und Madlainer. Er is een overeenkomst, behalve het Duits, de kwaliteit. Ook Peter Muffin Trio presenteert een echt prima plaat. Avontuurlijk, verrassend, spannend. Zo maar een aantal kwalificaties die Stuttgart 21 allemaal goed omschrijven. Een aanrader dus.

Wout de Natris

Je kunt Stuttgart 21 hier bestellen:

https://mailorder.glitterhouse.com/album/5/rock--metal/2300664/stuttgart-21-(pre-order-voe2506).html


of luister naar onze Spotify Playlist om uit te vinden waar we over schrijven:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten