dinsdag 23 april 2019

't Groot Eiland. Broeder Dieleman

Opvallend is het, hoe mij overkomt dat ik een nieuw nummer hoor van Broeder Dieleman en ik denk 'o, ja, een nieuwe nummer van Broeder Dieleman. Dat klinkt nu wel bekend'. Als het daarbij bleef, was deze recensie nu al klaar. Dat is dus niet zo, want ergens tijdens dat nieuwe nummer kruipt de muziek onder mijn huid en lijkt zich met mijn genen te mengen. De impact van zijn gedragen muziek, de serieuze sfeer en de elementaire instrumentatie gaan een wisselwerking aan met mijn zijn, om er anders uit te komen.

't Groot Eiland is een nummer dat als achtergrond heeft de verdwijning van twee jonge vrouwen, vlak voor het einde van de oorlog. Twee vrouwen die "met de Duitsers heulden". Deze moffenmeiden werden na de bevrijding opgepakt, bij elkaar gedreven en vernederd in een volksgericht. De ontlading na vier respectievelijk vijf jaar onderdrukking. Iets wat tegen alle wetten en beschaving inging natuurlijk, voor een aantal dagen misschien zelfs weken werd alles even opgeschort. Zoals de Duitse bezetters en hun meelopers van hun kant nogal wat wetten en beschaving opzij hadden gezet voor hun eigen vormen van rechtspraak en willekeur. Het is makkelijk om met een bril van 2019 op dit gedrag af te keuren. Met die van 1945 en met name de jaren daarvoor, als ik die op had kunnen hebben, is het letterlijk voor iedereen een vraag waar hij of zij had gestaan bij de bevrijding. De inspiratie voor het lied komt uit een van de verhalen uit het boek 'Moffenmeiden' van Rianne Oosterom.

Hoe dat allemaal precies zit, kunt u zelf verder opzoeken. In de muziek weet Broeder Dieleman zijn bekende sfeer neer te zetten. Zijn banjo draagt de muziek. Bespeeld alsof de duivel hem op de hielen zit. Het geluid van de Canadese band Elliot Brood is steeds meer te herkennen in Broeder Dielemans muziek. Dat is de enige vergelijking, omdat Dieleman in zijn muziek voor sfeertekening gaat. Een pianonoot hier, een veeg vrouwenstem daar. De verwarring van stemmen die allemaal net na elkaar invallen, wat voor een soort vertraging in het nummer zorgt. Zoals zijn banjo spel dat ook doet. Zijn aanslagen spelen met en rondom en dwars door het ritme. De spookachtige geluiden op de achtergrond doen de rest. Alles samen maakt het een prachtig nummer dat inmiddels weer een plek heeft gevonden in mijn Broeder Dieleman canon.

Wo.

Je kunt 't Groot Eiland hier kopen:

https://snowstar-records.myshopify.com/collections/releases/products/broeder-dieleman-groot-eiland-digital-single


of luister naar onze SpotifyPlaylist:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g


Geen opmerkingen:

Een reactie posten