zondag 9 september 2018

Everywhere I Go. Cicada Rhythm

Cicada Rhythm is een duo uit Athens, Georgia, dat bestaat uit bassiste Andrea DeMarcus en gitarist David Kirslis.
 
De twee liepen elkaar een aantal jaren geleden tegen het lijf en zagen potentieel in de combinatie van hun totaal verschillende muzikale achtergronden. David Kirsliff maakte Amerikaanse rootsmuziek en vooral blues in zijn vrije tijd, terwijl Andrea DeMarcus een klassieke muzikale opleiding genoot.
 
De twee, die inmiddels ook geliefden zijn, debuteerden een jaar of drie geleden, maar maken nu pas echt indruk met het onlangs verschenen Everywhere I Go.
 
De tweede plaat van Cicada Rhythm is een bijzondere plaat met een geluid dat ik nog niet eerder heb gehoord. Het Amerikaanse duo kiest soms voor muziek vol invloeden uit de traditionele Amerikaanse rootsmuziek, maar kan ook zo maar opschuiven richting eigenzinnige rockmuziek met een bijzondere rootstwist.
 
Everywhere I Go werd mede geproduceerd door Oliver Wood van The Wood Brothers en Kenneth Pattengale van de Milk Carton Kids, die de twee uitersten waartussen Cicada Rhythm zich beweegt buitengewoon knap aan elkaar hebben gesmeed. Het levert een spannend geluid op waarin gruizige gitaren soms samengaan met een jankende pedal steel of een swingend orgeltje, maar Cicada Rhythm ook zomaar op kan schuiven richting de klassieke muziek.
 
Om het eigen geluid nog wat unieker te maken bestrijken David Kirsliff en Andrea DeMarcus ook binnen de Amerikaanse rootsmuziek een breed palet. Everywhere I Go bevat invloeden uit de country en Southern swing, maar flirt ook opzichtig met invloeden uit de jazz, folk en blues.
 
Het wordt allemaal nog wat specialer door de geweldige zang op de plaat. Zowel David Kirsliff als Andrea DeMarcus beschikken over een bijzonder stemgeluid en het zijn stemmen die elkaar mooi versterken en die vaak uit de tenen komen, wat de plaat een bijzondere energie geeft. Met name de stem van Andrea DeMarcus strijkt af en toe wat tegen de haren in, maar is na enige gewenning goed voor kippenvel.
 
Everywhere I Go bevat een aantal songs die voorzichtig opschuiven richting rock, maar Amerikaanse rootsmuziek staat centraal op de tweede plaat van Cicada Rhythm. Het is Amerikaanse rootsmuziek die met veel passie en gevoel op de band is geslingerd en die op imponerende wijze uit de speakers komt.
 
Het is momenteel dringen in dit genre, maar Cicada Rhythm slaagt er in om niet alleen indruk te maken met geweldige songs, maar weet ook nog eens te verrassen met een bijzonder eigen geluid. Everywhere I Go is mijn eerste kennismaking met de muziek van Cicada Rhythm, maar ik ben vanaf nu fan van dit bijzondere tweetal uit Athens, Georgia.

Erwin Zijleman

Je kunt hier luisteren naar Everywhere I Go en het album kopen:

https://cicadarhythm.bandcamp.com/album/everywhere-i-go

or listen to our Spotify Playlist to find out what we are writing about:

https://open.spotify.com/user/glazu53/playlist/6R9FgPd2btrMuMaIrYeCh6?si=KI6LzLaAS5K-wsez5oSO2g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten