zondag 3 september 2017

Prøv Å Si Noe Til Meg Nå. Valkyrien

Een aantal maanden geleden ontving ik een flinke stapel platen van Noorse origine.
 
Het zijn platen waarvan vooralsnog alleen het werkelijk prachtige It's Another Wor d (geen typefout) van Picidae een plekje op deze blog heeft weten te bemachtigen.
 
Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de Noorse platen die ik heb ontvangen, maar heeft alles te maken met het feit dat er in Noorwegen (of in ieder geval op de platen die ik heb ontvangen) op nogal eigenzinnige wijze muziek wordt gemaakt.
 
Het zorgt ervoor dat ik deze platen vaker dan gemiddeld moet beluisteren en het zorgt er ook voor dat het niet meevalt om goed op te schrijven wat zo bijzonder is aan de ontvangen muziek uit Noorwegen.
 
Ook Prøv Å Si Noe Til Meg Nå van de band Valkyrien (voorheen bekend als Valkyrien Allstars) is een plaat die ik heel vaak heb moeten beluisteren, voordat ik door had hoe goed de plaat is.
 
De, overigens al in 2016 verschenen, plaat van de Noorse band intrigeert direct en zeker niet alleen door de nauwelijks uit te spreken titel (die volgens Google Translate "Probeer nu iets tegen mij te zeggen" betekent). De muziek van de Noren staat bol van de invloeden uit de traditionele Noorse folkmuziek, maar vermengt deze traditionele muziek met tal van invloeden.
 
Het traditionele in de muziek van Valkyrien hoor je vooral in de zang op de plaat en in het gebruik van een aantal wat traditioneel aandoende instrumenten als een Noorse variant op de viool. Valkyrien geeft vervolgens echter een bijzondere draai aan haar muziek door spannende ritmes en invloeden uit de indie-pop toe te voegen.
 
Prøv Å Si Noe Til Meg Nå klinkt hierdoor, zeker bij eerste beluistering, als Belle & Sebastian dat Keltische volksmuziek maakt of als The Arcade Fire dat een in een fantasietaal zingende folkie uit de jaren 60 begeleidt.
 
Het gebruik van de Noorse taal draagt zeker bij aan het mystieke karakter van de muziek van Valkyrien, maar ook in muzikaal opzicht zorgt de band lang niet altijd voor vaste grond onder de voeten. Dat maakt de muziek van de Noorse band in eerste instantie wat onwennig of zelfs vervreemdend, maar wanneer je gewend bent aan de muziek van Valkyrien, heeft Prøv Å Si Noe Til Meg Nå al snel een onthaastend of zelfs bezwerend vermogen.
 
Wegdromen is er echter niet bij, want de muziek van Valkyrien kan zomaar versnellen of een totaal andere kant op schieten, waarbij het traditioneel aandoende instrumentarium makkelijk wordt verruild voor een moderner klinkend geluid.
 
Valkyrien maakt het je op Prøv Å Si Noe Til Meg Nå vrijwel nooit echt makkelijk, maar eenmaal bekomen van de eerste schrik is het een plaat die zich makkelijk opdringt en op hetzelfde moment maar blijft intrigeren en groeien.
 
Het valt nog steeds niet mee om goed te beschrijven hoe de muziek van Valkyrien klinkt of waarom Prøv Å Si Noe Til Meg Nå zo’n goede plaat is, maar ik weet wel dat de plaat me inmiddels zeer dierbaar is. Het is zeker geen plaat voor alle momenten, maar zo op zijn tijd is Prøv Å Si Noe Til Meg Nå van Valkyrien een plaat van een bijzondere of zelfs unieke schoonheid, zeker als alles samenkomt in de maar liefst tien minuten durende slottrack. Muziekliefhebbers die toe zijn aan muziek die lak heeft aan conventies en de fantasie eindeloos prikkelt zijn bij de Noorse band daarom zeker aan het juiste adres.

Erwin Zijleman

Je kunt hier luisteren naar het hele album::

https://www.youtube.com/watch?v=bx3hoLUWzXk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten