zondag 22 november 2015

Skeleton Crew. Madisen Ward and the Mama Bear

Madisen Ward & The Mama Bear is een Amerikaans duo uit Kansas City dat in eerste instantie vooral opzien baart door de bijzondere samenstelling.
 
Ruth Ward, oftewel The Mama Bear, is inmiddels 63 en heeft al een heel muziekleven achter zich. Haar zoon Madisen Ward is pas 27, maar heeft met zijn moeder inmiddels al heel wat jaren op het podium gestaan.
 
Moeder en zoon Ward zijn voorzien van buitengewoon imposante stemmen, die aankomen als de spreekwoordelijke mokerslag.
 
Die van Madisen Ward is op Skeleton Crew, het debuut van het tweetal, het meest dominant aanwezig. Het is een stem die wel wat doet denken aan die van Fine Young Cannibals zanger Roland Gift, al is de stem van Madisen Ward wel voorzien van meer kracht en zeker ook meer drama. Ruth Ward neemt op Skeleton Crew genoegen met de achtergrondvocalen, maar als ze zo nu en dan op de voorgrond treedt, hoor je dat haar stem al even bijzonder is.
 
Madisen en Ruth Ward begeleiden de bijzondere vocalen op hun debuut met eenvoudig maar zeer doeltreffend akoestisch gitaarspel, dat af en toe gezelschap krijgt van fraaie accenten van een viool.
 
De songs van het tweetal zijn over het algemeen eenvoudig en sluiten aan op de muziek die in het Zuiden van de Verenigde Staten al tientallen jaren wordt gemaakt. Madisen Ward & The Mama Bear kennen hun klassiekers en putten op hun debuut uit flink wat decennia soul, gospel en vooral folk en blues.
 
Door de voorliefde voor aanstekelijke refreinen lijkt het allemaal behoorlijk lichtvoetig, maar de mooie verhalen die moeder en zoon Ward vertellen zitten vol emotie. Het is emotie die een bijzondere lading krijgt door de unieke strot van Madisen Ward. Het maakt van Skeleton Crew een uniek klinkende plaat, die na enige gewenning (zeker aan de stem van Madisen Ward) steeds mooier en urgenter wordt.

Erwin Zijleman

Samples van de nummers staan hier:

http://www.juno.co.uk/products/madisen-ward-the-mama-bear-skeleton-crew/573407-01/

of luisteren op Bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten