dinsdag 13 oktober 2015

SMUTFISH Live. 8 oktober 2015, Delft


Dit voorjaar stuurde Erwin Zijleman een lovende recensie in van cs 'Trouble' van de Haagse band Smutfish (lees hier: http://wonomagazine.blogspot.nl/2015/03/trouble-smutfish.html). Vandaag de recensie van een optreden door Jan de Bloois.

Voor dit concert moest ik gelijk in de pen daar het zo uniek was dat ik dit met jullie wil delen. In de serie QuiteQuiet georganiseerd door Hans van der Maas komen singer-songwriters in een intieme setting voor het het publiek. Zo ook op deze avond in het gezellige Rietveld theater in Delft waar je als publiek met je neus op het podium zit.

 De muziek van Smutfish wordt ondersteund met visuals. Visuals die als bijna elementaire naieve tekeningen voorbij gaan met afbeeldingen welke bijna letterlijk de begeleidende songteksten uitbeelden. Maar wat een songteksten! Teksten welke worden begeleid door indringende melancholieke vocals die doen denken aan Neil Young. De Haagsche band met frontman Melle de Boer zet niet alleen een muzikaal toppertje neer, de hele setting doet denken aan een theaterstuk: je raakt erin verstrengeld en de teksten brengen je op vele gedachten. Teksten die humoristisch, absurd, diep, treffend en vaak van een schone eenvoud zijn.

De 4 mans band is geweldig op elkaar ingespeeld met verrassende gitaarspel van Dick Zuilhof en met naast basspel ook de ondersteunende vocalen van Janneke Nijhuis. Vaste drummer Sean de Vries had vandaag een geweldige vervangster met Stefanie Salmon.
Het is americana, blues, Neil Young, Bob Dylan, the Beatles uit Yellow Submarine tijd, Bruce Springsteen, nee het is Smutfish: niet te vergelijken met iets anders en je moet het gewoon gaan zien.

Jan de Bloois

Smutfish werd in 2003 opgericht door singer-songwriter Melle de Boer (zang/gitaar), gitarist Dick Zuilhof, (contra)bassist Rob Lagendijk en drummer Bert Fonderie. In 2004 verschijnt debuutalbum ‘Lawnmower Mind’, in 2006 gevolgd door ‘Through A Slightly Open Door’, inmiddels met Sean de Vries achter het drumstel. De band stond op festivals als Noorderslag, South by Southwest in Texas, Popkomm in Berlijn, Crossing Border en de Haagse KoninginneNach.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten