woensdag 23 april 2014

Customs live. Tivoli De Helling, 20 april 2014Kijk, dat zijn nog eens prettige verrassingen. Je gaat min of meer op de bonnefooi naar een concert en loopt razend enthousiast de deur weer uit. Heerlijk toch: (live)muziek!

Eerste Paasdag was het Belgische avond in Tivoli De Helling, het kleine zusje van Tivoli, weggestopt op een onooglijk bedrijventerreintje aan de rand van het centrum, achter politiebureau en brandweerkazerne. Er kan een paar honderd man in, en het geluid is -hoewel luid- erg goed.  Ben benieuwd of de nieuwbouw aan het Vredenburg daar tegenop kan.

Supportact Horses on Fire begon met vier of vijf nummers eentonige en harde rock, maar in het tweede deel van hun set werd het allemaal beter verteerbaar doordat er meer variatie in werd gebracht. Vooral de cover van Beatlesnummer ‘Helter Skelter’ was mooi, die op min of meer dezelfde wijze werd gebracht als U2 dat deed op Rattle & Hum. Maar de verhoudingen op de avond waren goed, want in tegenstelling tot Customs speelden ze een beetje rommelig en grepen zij het publiek niet echt bij het nekvel.

Customs werd in 2008 opgericht en komt uit de buurt van Leuven. Ze werden door Studio Brussel ontdekt en hebben de afgelopen jaren veel opgetreden in België en Nederland. Zanger Kristof Uittebroek vertelde dat Utrecht hun tweede thuisstad was, omdat ze er al zo vaak hebben gespeeld. Naast Uittebroek bestaat de band uit gitarist Jelle Janse, drummer Yannick de Clerck en bassist Joan Govaerts.

Dat deden de heren van Customs dus wel, vanaf de openingsminuut van hun optreden. Ik kende geen enkele noot van hun oeuvre dat inmiddels 3 CD’s groot is. Maar ik verliet het concert als fan. En na aanschaf en beluistering van de laatste twee daarvan, The Market en Harlequins of Love (de debuut CD heet Enter the Characters) is ook duidelijk dat zij live nog meer aansprekend en bijzonder zijn dan op plaat. Ik weet niet precies waar het aan ligt, maar enkele ingrediënten zijn in ieder geval het bijzondere, beetje nasale stemgeluid van frontman Uittebroek en de uptempo songs, met ‘flarden van van alles’, waaronder rock, disco, funk, new wave, en indie. De nummers nodigen uit te bewegen, net zoals de band energiek op het podium staat. Enkele namen die mij opkwamen toen ik het probeerde thuis te brengen zijn David Bowie, Depeche Mode, en de Schotse bands Goodbye Mr.McKenzie en Deacon Blue. Maar er zijn er vast nog veel meer te vinden, Customs laat zich niet vastpinnen. De songs die bleven hangen waren ‘Harlequins of Love’, ‘Hole in the Market’, maar ook de afsluitende cover ‘Let’s Go Crazy’ van Prince was magistraal.

Customs toert de komende weken nog door het land. Doe je zelf een plezier en neem een kijkje! 

HareD

Je kunt hier luisteren naar 'Harlequins'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten