woensdag 24 oktober 2012

Haagse Iconen in het Paard: Hallo Venray, Gruppo Sportivo en Urban Heroes


Hallo Venray, foto HareD
Het Paard van Troje bestaat 40 jaar en dat wordt onder andere gevierd met een reeks bijzondere concerten. Het begon met een dag gratis concerten van diverse Haagse groepen uit verleden, heden en toekomst op zaterdag 19 oktober. Ik werd vooral getriggerd door het aftrap door Hallo Venray, de band die aan het begin van de jaren negentig furore maakten, onder andere met een optreden op Pinkpop waarbij zanger Henk Koorn opkwam op een pogostick gekleed in netkousen. Maar dat was natuurlijk slechts bijzaak. Het ging om de muziek, het album ‘The More I Laugh, the Hornier Due Gets’ uit 1992 was een hoogtepunt, gevolgd door de apart uitgebrachte CD van de 2-meter sessie ( klik hier). Het goede nieuws is dat dit album binnenkort opnieuw wordt uitgebracht en dat de band, die nooit echt is gestopt maar wel in de vergetelheid is geraakt, met die plaat gaat touren. De bezoekers van de middag kregen die show al bijna volledig voorgeschoteld. Wat mij vooral opviel was de kwaliteit van de muzikanten: die mannen kunnen echt goed spelen. De nummers zaten strak in elkaar, waren nog even aansprekend en de solo’s voegden echt iets toe aan het optreden. De nasale stem van Koorn is ook nog steeds opmerkelijk aanstekelijk. Kortom: een lekker concert en Hallo Venray blijft een absolute aanrader.Gruppo Sportivo, foto HareD
 Gruppo Sportivo is wat mij betreft zo’n band waarvan je weet dat ie bestaat, dat ze in het verleden hits hebben gehad (natuurlijk zeker ‘Hey Girl’) en waarvan frontman Hans Vandenburg te pas en te onpas op TV West verschijnt, maar waarin je je verder ook niet verdiept. Dus des te leuker eigenlijk om ze nu eens live aan het werk te kunnen zien. Wat ik niet wist bijvoorbeeld was dat Herman Brood’s achtergrondkoor de Bombita’s (Lies Schilp en Inge Bonthond), hun carrières bij Gruppo waren begonnen en sinds jaar en dag ook met hen mee zijn blijven doen, zo ook in het Paard. Ze hadden er grote lol in met z’n allen. De muziek was aanstekelijk, vrolijk en prima uitgevoerd en er was humor en relativering in de praatjes tussen de nummers door. Al met al een geslaagd optreden. In december staat de groep in Diligentia als onderdeel van hun theatertour ter ere van het 35-jarig bestaan. Opmerkelijk was dat de zaal helemaal volstroomde voor dit optreden. Er waren nogal wat vijftigers en zestigers die hun jeugdherinneringen kwamen herbeleven, met mijn 41 haalde ik de gemiddelde leeftijd in ieder geval flink omlaag. Conclusie: Gruppo Sportivo kan je er wel bij hebben op een feestje, leuk!


Waar ik nog nooit van had gehoord was de new wave band Urban Heroes, die in het begin van de jaren tachtig echter enkele bescheiden hits hadden en kort geleden een nieuw album hebben uitgebracht, getiteld ‘Back in Town’. Tja, ik vond er eigenlijk niet veel aan. De zanger gedroeg zich als een slechte imitatie van Barry Hay, maar miste duidelijk charisma en zangkwaliteiten. De muziek was ronduit saai. De meeste songs begonnen stevig en veelbelovend, maar duurde en duurde maar. Een beetje teveel jaren zeventig naar mijn smaak, die nummers van acht minuten of langer, zonder dat er iets gebeurd. Na drie kwartier vond ik het wel mooi geweest…..

Maar was het een mooie middag in het Paard. De jubileumserie Haagse Iconen wordt op 31 oktober afgesloten, onder andere met optredens van Barry Hay Flying V’s en Di-rect (voor tickets: www.paard.nl)  

HareD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten